Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Anglická královna / foto: shutterstock

Alžběta I. a Marie Stuartovna – dvě ženy, které neměly žít ve stejné době

Málokdy se stane, že se na vrcholu politického žebříčku ocitne někdo tak mocný, schopný, a navíc v sukních. Vyhrát společný spor však mohla jen jedna.

V dnešní době už to tak neobvyklé není. V raném novověku však vládli muži. A přesto se na Britských ostrovech ve stejnou dobu objevily dvě ženy – chytré a velmi schopné. Obě byly královny a navíc příbuzné.

Středověká společnost

Alžběta I., královna anglická

Alžbětu I. jistě není nutné nijak zvlášť představovat. Anglická královna proslula jako vynikající vládkyně, která se nemilosrdně vypořádala se svými protivníky a nastolila v Anglii pevnou vládu. V letech jejího panování Anglie doslova vzkvétala, i když nebyla nouze ani o boje, tak to tehdy zkrátka bylo. Alžbětinská Anglie si však vysloužila označení „Zlatý věk“, a to už o něčem vypovídá.

Marie Stuartovna, královna Francie a Skotska

Marie Stuartovna se narodila skotskému králi Jakubovi V. a jeho druhé manželce, Francouzce Marii de Guise. Jelikož její otec zemřel už v době, kdy jí bylo pouhých šest dnů, stala se Skotskou královnou velmi brzy. Korunovace proběhla v jejích 9 měsících. V šesti letech pak byla zasnoubena s dauphinem Františkem, a tak se vydala na svou první velkou cestu – do Francie. Francouzskou královnou se však stala až oficiálně po sňatku s Františkem, v jejích 15 letech. Po dvou letech manželství ovdověla a vrátila se do Skotska, jako mladá a bezdětná vdova. A to teprve začala pořádná mela.

Marie Stuartovna

Alžběta a Marie

V Anglii mezitím zemřela Marie I. Tudorovna a na trůn nastoupila její sestra, dcera Jindřicha VIII. a Anny Boleynové, Alžběta I.Marií Stuartovnou byly v příbuzenském vztahu, a tudíž se nebylo čemu divit, když se Marie pokusila uzmout anglický trůn pro sebe. Alžbětu jako královnu neuznala a sama se prohlásila majitelkou anglické koruny. Intriky mezi oběma panovnicemi pokračovaly ještě dlouhá léta, mezi kterými se stačila Marie podruhé vdát a porodit syna Jakuba, jenž se později stal nejen králem Skotska, ale i Anglie. Alžběta I. totiž neměla manžela, a tudíž ani potomky. Královský prsten stahovala v poslední hodince ze svého prstu jen velmi nerada. Ovšem neměla na vybranou.

Kontroverzní poprava

Marie Stuartovna proti své tetě intrikovala tak dlouho, až se ocitla ve vězení. Odtud byl už jen krůček k tomu, aby byla obviněna z velezrady a poslána na popravčí špalek. Její poprava v únoru 1587 byla poměrně kontroverzní. Kat jí hlavu sťal až po třetí ráně. Když ji zvedl do vzduchu, aby ukázal, že jeho dílo jest dokonáno, zůstala mu v ruce Mariina paruka, hlava spadla na zem a děsivě se kutálela. V jejích sukních byl navíc stále schovaný její pejsek, který na všechny, kteří se chtěli přiblížit k tělu, zuřivě štěkal.

Alžběta I. a Marie Stuartovna – dvě ženy, které neměly žít ve stejné době

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!