Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vlajky a Den vítězství / foto: shutterstock

Jak se slavil Den vítězství dříve a jak jej slavíme dnes?

Včera jsme si připomínali Den vítězství nad nacistickým Německem. Po celé zemi probíhaly pietní akce. Dříve jsme tento den však slavili 9. května, připadal by tedy na dnešek. Jak se oslavy v čase měnily?

Den osvobození 9. května – do roku 1990

Starší z nás si pamatují první květnové dny hlavně pro prvomájové průvody, méně už pro pietní akce našeho osvobození. Tehdy se svátek jmenoval Den osvobození Československa Sovětskou armádou. Proč byl vlastně rozdíl v datu oproti dnešku? Západní spojenci podepsali akt bezpodmínečné kapitulace Německa už 7.5.1945 v Remeši, nicméně za Sovětský svaz se neúčastnil zcela zplnomocněný zástupce a taky se v aktu příliš nehledělo na sovětské zájmy. Proto SSSR trval na druhém podpisu kapitulace v Berlíně. Smlouva o německé kapitulaci každopádně vstoupila v platnost 8. května ve 23:01 hodin středoevropského času, což ale bylo už 9. května moskevského času. Navíc, 9. května vstoupily sovětské tanky do Prahy. Z těchto důvodů byl od roku 1951 svátek slaven v dnešní den, v postsovětském prostoru, Srbsku, Bosně a Izraeli je tomu tak dodnes. Nic na tom nemění fakt, že poslední boje s Němci na našem území se odehrály ještě o 2 dny později – 11. května.

Do roku 1989 probíhaly piety u pomníku sovětských tankistů v Praze, který už dnes neexistuje, nebo na Olšanských hřbitovech, kde se konají i dnes. Sdělovací prostředky tehdy informovaly pouze o osvobození Sovětskou armádou, bylo to obsaženo i v názvu státního svátku. Vláda považovala americký vklad do osvobození jako zanedbatelný, zřejmě proto, že Sovětů padlo přes 100 tisíc (plus dalších 33 tisíc Rumunů) a osvobodili Slovensko, Moravu, Slezsko a většinu Čech včetně Prahy. Američanů padlo odhadem 130 a osvobodili bez větších bojů západní Čechy včetně Plzně. Spravedlivější by tedy bylo říci, že naše země byla osvobozena nejen Sovětskou, ale i Rumunskou a Americkou armádou.

Památník Rudé armádě v Berlíně, zdroj: shutterstock

Miloš Zeman a přesun svátku na 8. Května

Osmého května 1990 pronesl Miloš Zeman projev v tehdejším federálním shromáždění o tom, že by se svátek měl posunout o jeden den zpět, tedy na 8. května. Jeho návrh prošel a od roku 1991 se den slavil jako Osvobození Československa od fašismu. V názvu byl tedy už zohledněn fakt, že nás kromě Sovětů osvobodili i Rumuni a Američané.  V roce 2000 byl název zkrácen na Den osvobození a o čtyři roky později na Den vítězství. A jak se slaví svátek dnes?

Vlajky vítězných mocností v Berlíně, zdroj: shutterstock

Politici se účastní piety na Vítkově u pomníku Jana Žižky, což je symbolické místo naší země. Nicméně zpravodajství je dnes znova poměrně dost mimo historickou realitu. Česká televize a hlavní média informovala kromě této piety o položení věnců na Olšanských hřbitovech ukrajinským velvyslancem při vzpomínce na padlé Ukrajince. Dále proběhla reportáž o cestě americké vojenské techniky do Velichovek a komentáře našich politiků o tom, že vítězství přinesl hlavně náš odboj. Dá se říci ani slovo o hlavní příčině naší svobody – osvobození Sovětskou a Rumunskou armádou. Ze zpráv jakoby vyplývalo, že Němce vyhnal náš odboj, Ukrajinci a Američané. A zatímco o Rudé armádě byla alespoň zmínka, na Rumuny se zapomnělo zcela. To bychom měli příště napravit a vrátit se do devadesátých let, kdy se o osvobození informovalo vyváženě.

 

Zdroje:

(1) Československý filmový týdeník (Česká televize)

(2) aktualne.cz - Oslavy osvobození: Politici na Vítkově, tanky v Plzni, džípy na Náchodsku

(3) denik.cz - Symbol socialismu? Oslavy vyprázdněných svátků

 

Anketa

Jak se slavil Den vítězství dříve a jak jej slavíme dnes?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!