Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Diamanty / foto: shutterstock

Za největším diamantem světa se vydejte do Velké Británie

Neobyčejný diamant, který je zajímavý nejen svou velikostí, ale také svým osudem. Takový kousek se opravdu vidí jen jednou za čas.

Největší diamant světa Cullinan

Cullinan byl objeven v roce 1905 v dole Premier No.2 firmy De Beers, který se nachází v Jižní Africe. Své jméno dostal po siru Thomasovi Cullinanovi, majiteli tohoto dolu.  Nalezl jej manažer dolu Frederick Wells. Nacházel se v hloubce 5,5 metrů. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 1,18 miliardy let. Jedná se o největší diamant, který byl kdy nalezen. Dohromady vážil zhruba 3 106 karátů, což odpovídá cca 621 gramům. Svou velikostí by se dal přirovnat ke grapefruitu. Měl modrobílý odstín a obsahoval menší kapsu vzduchu. Ta v určitých úhlech vytvářela tzv. Newtonovy kroužky či barevnou duhu.

Diamant

Osud Cullinanu

Po jeho nalezení byl krátce vystaven v Johannesburgu a poté byl téhož roku (1905) nabídnut v Londýně k prodeji. Zájem byl sice veliký, i přesto ho ale nikdo po další dva roky nekoupil. Jeho kupcem se později stala správa Transvaalské kolonie, která ho dala darem britskému králi Eduardovi VII. Král pak nechal tento diamant rozdělit na několik menších kousků a vybrousit, k čemuž si vybral brusiče z Amsterdamu.

Diamanty

Cullinan a korunovační klenoty

Svou cestu do královské rodiny si Cullinan už našel a využit je vskutku velkolepě. Jeho kusy jsou vsazeny do některých korunovačních klenotů, konkrétně do žezla a královské koruny. Nazývají se Cullinan I a Cullinan II. Další brilianty jsou ve vlastnictví královny Alžběty II., která vlastní i další menší nezpracované úlomky a brilianty. Současná britská královna je zdědila po své prababičce královně Marii. Dohromady bylo z původního kamene vytvořeno 9 větších kamenů a zhruba 96 menších briliantů a nezpracovaných úlomků.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Cullinan

https://www.twicz.com/produkty-a-sluzby/diamanty/o-diamantech/nejzajimavejsi-diamanty/

 

Za největším diamantem světa se vydejte do Velké Británie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!