Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Albert Einstein / foto: Oleg Golovnev / Shutterstock.com

Nejchytřejší člověk na světě nebyl Einstein

Zajímá vás, kdo byl tajemný génius, na kterého historie téměř zapomněla? Jeho jméno zní William James Sidis a žil opravdu pozoruhodným životem.

Dětství zapomenutého učence

William James Sidis se narodil 1. 4. 1898 v New Yorku židovským emigrantům z Ukrajiny. Otec Boris byl psychiatr a publikoval řadu knih a článků, kde prováděl průkopnické práce ve svém oboru. Byl to polyglot a jeho syn William se jím stal také ve velmi mladém věku.

Rodiče chlapce se rozhodli, že se bude vzdělávat od velmi útlého věku. Tlak rodičů na syna byl enormní. V osmi letech se údajně učil osmi jazykům. Veškerý rodičovský zájem, který chlapec dostal, byl soustředěný na vzdělávání.

Když přišel čas na univerzitu, volbu vyhrál Harvard.

Mladý genius

Život na vysoké škole

V letech 1909 až 1915 se William věnoval studiu na Harvardské univerzitě. Tam se ho snažil otec přihlásit už v devíti letech, ale škola to odmítla. I tak se stal v jedenácti letech nejmladším člověkem, který se na tuto školu dostal.

Na začátku roku 1910 byly jeho znalost vyšší matematiky takové, že přednášel v univerzitním matematickém klubu o čtyřrozměrném prostoru, čímž na sebe upoutal velkou pozornost a vědci mu předpovídali kariéru astronomického matematika, nejlepšího v oboru. Bakalářské studium ukončil v šestnácti letech v roce 1914.

Mladý génius preferoval život v ústraní, a když po promoci poskytl rozhovor pro Boston Herard, uvedl, že chce žít v celibátu a sám. Nakonec ale úplně sám nebyl a spřátelil se s Martou Foleyovou a pokračoval dál v postgraduálním studiu.

Po konfliktech se studenty na Harvardu odešel a nastoupil do Institutu Williama Marshe Ricee (nynější Rice University – soukromá výzkumná univerzita), kde učil a pracoval na doktorátu. Učit ale studenty, kteří byli starší než on, mu nešlo a odešel do Nové Anglie. Začal studovat práva na Harvardu, ale v posledním ročníku studium přerušil.

Harvard

Politika, zatčení a další útlak ze strany rodičů

Po zatčení za účast na prvomájovém průvodu v roce 1919 se mladík octl před soudem, odkud odešel s trestem 18 měsíců. Jeho otec zařídil, aby místo vězení strávil rok v jejich rodinném sanatoriu v New Hampshire. Rodiče ho znovu začali „reformovat“ a vyhrožovali mu, že půjde do blázince.

Pozdější život zapomenutého génia

Od roku 1921 žil Sidis sám a vykonával podřadné práce. Měl strach, že si bude muset odpykat původní trest. Bez instrukcí byl v životě trochu zbloudilý, psal a publikoval různá periodika, učil malé skupiny lidí historii v jeho pojetí. Zkusil se přihlásit do veřejných služeb, ale nevzali ho, sepsal rukopis, který nebyl vydaný. Patentoval si rotační kalendář.

Sidis zemřel na krvácení do mozku v roce 1944 v Bostonu ve věku 46 let. Tak zemřel zapomenut muž, kterého rodiče zapomněli naučit, jak se má život žít.

A kdo byl nejchytřejší člověk minulého století? Nebyl to Einstein, možná. Mohl to být William James Sidis, ale život mu nepřihrál ty správné karty, aby mohl uspět a lidstvo přišlo o génia, který se ztratil v dějinách.

Až mnoho let po jeho smrti další vědci začali zkoumat jeho práci. Je plná zajímavostí (teorie černých děr a další teorie z oblasti vesmíru, fyziky, evoluce atd.).

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/William_James_Sidis

https://historyofyesterday.com/this-math-guy-spoke-25-languages-but-had-his-life-ruined-b21f5993c654

 

Nejchytřejší člověk na světě nebyl Einstein

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!