Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alžběta Bavorská / foto: 360b / Shutterstock.com

Pověst nejkrásnější ženy na světě něco stojí

Alžběta Bavorská neboli Sissi byla manželkou Františka Josefa. Milovala, když ji druzí pro její vzhled obdivovali. Ve své době patřila mezi nejkrásnější ženy světa. Kolik práce ale taková pověst stojí?

Posedlost krásou a mládím po celý život

Rakouská císařovna a maďarská královna Alžběta neměla na císařském dvoře příliš skutečné práce. Očekávala se od ní ve své podstatě jediná věc – že porodí svému muži potomky. Alžběta si své dny v paláci vyplnila svými vlastními aktivitami. Navíc celoživotně trpěla představou, že musí vypadat dobře – být stále mladá, krásná a štíhlá. Její vzhled se pro ni stal jednou z největších priorit, kterému obětovala prakticky všechen svůj čas. Aby vypadala dobře, byla ochotná udělat mnohé.

Alžběta Bavorská
Alžběta Bavorská – Zdroj: Yuri Turkov / Shutterstock.com

Obyčejný den císařovny

Sissi vstávala s Františkem Josefem, tj. v pět hodin ráno. Vykoupala se ve studené vodě a šla cvičit. Následovala lehká snídaně, péče o vlasy, lehký oběd, jízda na koni, sportování a procházky. Horlivě se věnovala především jezdectví. Doprovázela svého muže i v těch nejnáročnějších terénech, jezdila vpředu a byla považována za vůbec nejlepší jezdkyni své doby. Kromě zmíněné jízdy na koni podnikala velmi dlouhé procházky v ostrém tempu – dnes bychom řekli nordic walking – a ve svých palácích si nechávala vystavět tělocvičny, kde denně cvičila. Odpoledne se převlékla do vhodnějších šatů, nechala si opět upravit vlasy a večeřela v rodinném kruhu. Často jen ovoce a minerální vodu.

Na dietě celý svůj život

Císařovna si velice bedlivě hlídala svou váhu a každé ráno se vážila. Při výšce 172 cm nikdy nepřesáhla 55 kg, a to ani v těhoteství. Průměrně vážila kolem 46-50 kg. Za neuvěřitelně štíhlou postavou stály kruté diety a hladovky. Sissi žila celé dny jen z ovoce a šťávy z masa. Jindy zase jedla celé dny jen vajíčka. Odborníci se shodují, že z dnešního lékařského hlediska trpěla poruchou příjmu potravy – anorexií, bulimií, případně obojím.

Alžběta Bavorská
Alžběta Bavorská – Zdroj: Yuri Turkov / Shutterstock.com

Pas jako vosička

Sissi byla nesmírně pyšná na své vlasy a vosí pas, který měřil neskutečných 46 cm. Potrpěla si na pevné šněrování a svazování, při němž pas zvláště vynikl. Měla neuvěřitelně dlouhé, husté, vlnité vlasy, které jí sahaly až k zemi. Její osobní kadeřnice jí musely na stříbrném tácu ukazovat všechny vyčesané vlasy toho dne. Když jich bylo podle císařovny příliš, hned to kadeřnice odnesla políčkem. Často úprava vlasů zabrala 3 i více hodin denně. Jeden den za tři týdny byl pak vyhrazen jen na vlasovou proceduru s maskami a mytím.

 

Zdroje:

https://www.dotyk.cz/magazin/dieta-cisarovny-sisi-30000910.html

https://www.jimeto.cz/dieta-pod-taktovkou-rakouske-cisarovny-sissi/

https://www.kafe.cz/celebrity/cisarovna-sissi-kralovna-diet-20561223.html

https://www.lifee.cz/jidlo/dieta-podle-cisarovny-sissi-byla-opravdu-historicky-prvni-anorektickou_3716.html

 

Pověst nejkrásnější ženy na světě něco stojí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!