Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Napoleon Bonaparte / foto: wikimedia.org

Velký válečník, ale mizerný milenec

Napoleon Bonaparte se zapsal do historie jako nepřekonatelný válečný stratég a bojovník do morku kosti. Bohužel v milostném životě svou se choval neobratně a později až brutálně.

Žena patří na jídelní lístek každý den

Napoleon Bonaparte neměl u žen dlouho žádný úspěch. Když se dostal k moci, začal důkladně dohánět, co zameškal. Napoleon byl bouřlivý milenec. Každý den si dopřával ženskou společnost. Je až obdivuhodné, že mu tento mimořádně intenzivní sexuální život podařilo skloubit s namáhavou činností vojevůdce, státníka a správce obří země.

Napoleon Bonaparte
Napoleon Bonaparte – Zdroj: Shutterstock.com

Mocní si mohou dovolit vše

Napoleon zacházel se ženami, jako by mu patřily. Kdo má moc, smí si dovolit vše. Přikazoval jim, kdy k němu mají přijít. Jestliže se zdráhaly, dal je zatknout. Ponechal si je u sebe na noc, na pár týdnů, v nejlepším případě na pár měsíců a vyháněl je, kdy se mu to zlíbilo. Stá-li mu v cestě muž – třeba i manžel jeho vyvolené – poslal ho do ciziny, jak to dělával už římský císař Nero.

Líza bohužel neuměla francouzsky

Napoleon celoživotně propadl touze zejména po mladých ženách z ulice. Když byl v Berlíně, uviděl během přehlídky šťavnatou Lízu. Jeho první komorní pozval Lízu do charlottenburského zámku. Líza přišla i s matkou, ale ta musela čekat v předpokoji. K císaři pustili jen dceru. Návštěva se protáhla do časného rána a skončila tím, že Napoleon dal děvčeti jako dík 200 zlaťáků. Líza se mu moc líbila, bohužel ale neuměla ani slovo francouzsky. Kdyby mu rozuměla víc, možná by si ji jako hračku ponechal i několik měsíců.

Mladé dívky
Mladé dívky – Zdroj: Shutterstock.com

Žena Napoleona nesměla obtěžovat

Když se před ním objevila nová žena, vrhl se na ni jako posedlý. Dovedl být však i šarmantní a pozorný. Např. psal svým milenkám vášnivé dopisy, pečoval o ně, když jim nebylo dobře, projevoval zájem o jejich osobní záležitosti. Na vše ale musel přijít sám. Pokud ho žena příliš obtěžovala mimo postel, byl nevrlý, ba dokonce brutální.

O svých pletkách psal noviny

Při svých mileneckých dobrodružstvích mnohdy prováděl mladické roztomilosti. Např. jako zralý muž lezl k jedné ze svých vyvolených oknem. O svých milostných aférách mluvil velmi otevřeně. Dokonce o některých svých vášnivých nocích vydával i bulletiny. Chtěl být donem Juanem, ale byl jen Napoleonem – ženy nezískával svou mužností a šarmantností, ale svým postavením a mocí.

Nakonec mu žádná neodolala

Když byl na vrcholu, ženy na něho letěly. Herečky, zpěvačky, dámy z nové vysoké společnosti ho považovaly za svůj cíl a přály si sdílet s ním byť i jedinou noc. Ženy se tak do něho bláznivě nezamilovávaly, jak by si to sám přál. Obdivovaly ho pro jeho postavení, a nakonec dostal každou, kterou chtěl. Ženy se mu oddávaly většinou ze ctižádosti, ze strachu nebo si od styku s nejmocnějším mužem v Evropě slibovaly nějaké výhody.

Femme fatale Napoleonova života

Za svůj život byl upřímně nakloněn třem ženám: Josefíně de Beauharnais, polské hraběnce Marii Walewské a habsburské Marii Louise. Zřejmě udržoval styky i se svou nevlastní dcerou Hortensií a velmi žádoucí sestrou Paulinou.

 

Zdroje:

Guy Breton: Milostné příběhy Napoleona Bonaparta, Naše vojsko, 2013.

https://g.cz/vsechny-napoleonovy-zeny-i-pres-desitky-milenek-byla-josefina-jedinou-zenou-kterou-kdy-miloval/

https://plus7dni.pluska.sk/zahranicie/vyborny-vojak-zly-milenec-napoleon-radsej-dobyjal-krajiny-ako-zeny

 

Velký válečník, ale mizerný milenec

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!