Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Muzeum praček / foto: Traveller70 / Shutterstock.com

První pračky byly poháněny koňmi a dětmi na houpačce

Moderní ženy si život bez pračky neumí jistě ani představit. Dříve bylo praní prádlo opravdu náročné a pracné. A tak není divu, že lidé začali vymýšlet nejrůznější pomocníky, díky nimž by si práci usnadnili a urychlili.

Dupání prádla ve starém Římě

Ve starém Římě valchář při praní prádla stál v dřevěné kádi a vytrvale dupal. To bylo nicméně oblíbenou metodou také v Egyptě. Ovšem tato metoda byla však velice náročná a rychle z ní bolely nohy. Přišly tak na řadu různé pomocné plácačky a dřevěné hole. Nakonec se jako nejlepší a nejefektivnější metodou praní prádlo osvědčila tekoucí voda v řece, kde se špína z prádla otloukala o kameny.

Historické praní prádla
Historické praní prádla – Zdroj: Kadagan / Shutterstock.com

Zázrak jménem valcha

Valcha – obyčejná deska ze dřeva, pálené hlíny, kamene nebo plechu, se objevuje v první polovině 18. století a v Čechách se běžně používá až do druhé světové války! Vylepšená, mechanizovaná valcha se ve světě objevuje už v roce 1885. Sama se kývavě pohybuje a tak pradlenka nemusí mít neustále ruce ve vodě a lze tedy použít i horkou vodu, která prádlo vypere mnohem lépe. O prvních pračkách můžeme mluvit od poloviny 19. století. Jedná se vlastně o dva půlválce na nohách, kdy menší je umístěný uvnitř většího a kývou se proti sobě, čímž se prádlo třením pere.

Valcha na praní
Valcha na praní – Zdroj: Shutterstock.com

Pračky na lidský pohon

Pokrokem byly pračky bubnové, ve kterých prádlem pohybují lopatky. Následovaly pračky zvonové a vířivé. Všechny tyto modely byly ze dřeva a vyrobili je pro vás v truhlářské dílně. Jejich hlavní nevýhodou ovšem bylo to, že byly na ruční pohon. Proto se začaly objevovat různé zajímavé vychytávky. V roce 1871 přichází Angličan William Clark s pračkou na kolech, která se napojí na koňské spřežení. Při jízdě se pak otáčí řemen pohybující mechanismem v bubnu. Američanka Sarah Seawellová v roce 1885 vymyslela pračku, jejíž poháněcí pákou je dvoumístná houpačka pro děti. S výrobou elektřiny pak již přichází pomalu na scénu pračky, jak je známe dnes.

 

Zdroje:

Časopis Epocha 23/2019

První pračky byly poháněny koňmi a dětmi na houpačce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!