Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Brambory s tvarohem / foto: shutterstock

Která jídla se vařila v dobách hladomoru?

Život ve středověku nebyl žádný med. Stačilo, aby jeden rok nepřálo počasí, a celou zemi zachvátil hladomor. I v takových časech si ale lidé museli poradit, aby nakrmili sebe a své děti.

Povodeň, sucho nebo hlodavci, to vše mělo na úrodu ničivý vliv. Stejně tak byl nedostatek jídla během válek, protože vojska na své cestě plenila, co se dalo. Po válce zas docházelo k šíření vážných nemocí a nebylo tedy dostatek pracovních sil, aby se pole mohla dál obdělávat.

Zásoby byly klíčové

Každý správný hospodář se pochopitelně snažil během roku zakonzervovat a uchovat co nejvíc potravin. K tomuto účelu se používaly sklepy nebo pivnice, prostory vyhrabané v zemi zakryté prkenným stropem. Zelenina se uskladňovala zahrabáním do studeného písku, ovoce se sušilo nebo svařovalo a obilí se skladovalo v jámách nebo sýpkách. Někdy to ale nestačilo.

Šlechta většinou neměla o jídlo nouzi, u poddaných tomu tak vždy nebylo
Šlechta většinou neměla o jídlo nouzi, u poddaných tomu tak vždy nebylo – Zdroj: Shutterstock.com

Pražmo a pučálka

Nejkritičtější období nastávalo v zimě a začátkem jara, kdy se zásoby rychle tenčily. Aby si lidé doplnili alespoň trochu vitamínů, nechali naklíčit obilí nebo hrách a poté je opražili. Takto připravenému obilí se říkalo pražmo, hrachu pučálka.

Maximálně se snažili využít dary lesa. Sbíraly se houby, ale i bukvice a žaludy, ze kterých se připravovala mouka a fungovala jako náhražka mouky pšeničné. Když se konečně trochu oteplilo a začaly rašit první byliny a stromy, sbíraly se kopřivy na nádivku a polévku, sedmikrásky na salát a v nouzi i nerozvinutá poupata stromů.

Kopřiva jako plnohodnotná strava
Kopřiva jako plnohodnotná strava – Zdroj: Shutterstock.com

Jedly se i veverky

Na talíři také často končila zvířata, která lidé mohli chytit nebo ulovit. Zpěvné ptactvo, raci, bobři, syslové, kuny nebo ježci a veverky nebyli nic výjimečného. Doložená je i konzumace hlemýžďů, žab a medvědích paznehtů, které se ovšem servírovali i šlechtě jako pochoutka. V dobách největšího hladu, například při dlouhém obléhání města, se pak jedli také koně, kočky, psi nebo krysy potulující se po ulicích.

 

Zdroje:

https://www.frews.cz/kdyz-nebylo-co-do-ust-lide-v-obdobi-hladomoru-jedli-rostliny-ci-zvirata/

https://www.stoplusjednicka.cz/kdyz-hlad-svira-zaludek-co-konzumovali-nasi-predci-v-dobach-hladomoru

 

Která jídla se vařila v dobách hladomoru?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!