Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lovci pokladů: Kniha tajemství, / foto: Falcon

Lovci pokladů zavánějí demencí

Hrdina v podání Nicolase Cage bude už zase pátrat po tajemstvích.

magazin.cz
A tentokrát je to osobní. Aby dokázal, že jeho praprapradědeček nebyl zapletený do vraždy Abrahama Lincolna, musí najít zlatý poklad.

Nedává vám to žádný smysl? Klid, bude to ještě horší.

Cestovní kancelář Gates a spol.
Aby bylo jasno, jednička se mi líbila. Příjemný dobrodružný biják, ve které hledá sympatický hrdina poklad a přitom vypaluje rybník zkušeným profíkům. A dvojka se rozhodla pokračovat v nastolené tradici, jen ještě přidat. A ohulila to tak, že z toho člověk ohluchne, oslepne a začne mít problémy s potencí.

Pokud v jedničce hrdina putoval po Americe, tak tady už má na hraní celý svět. Pokud v jedničce navštívil zhruba čtyři místa, tady jich prokmitá tak čtyřicet. Pokud v jedničce měl vykrást muzeum, tak tady už musí vniknout do Buckinghamského paláce, do Bílého domu, unést prezidenta, proniknout do hloubi Mount Rushmore... a to všechno ještě před obědem.
    

magazin.cz
Díky tomu se sice na plátně pořád něco děje, ale všechno jde tak rychle, tak snadno, že z toho divák nemá nejmenší pocit napětí. Vloupat se k anglické královně se zdá být asi tak složité, jako koupit si rohlík k snídani.

Navíc, zatímco byla jednička postavená na kontrastu profesionálních lupičů s amatérem, který si vystačí s tím, co dům dal, tak tady už se hrdina moc snažit nemusí – má člověka, který sedí u počítače a jak je ve filmech běžné, během několika vteřin se nabourá do centrály CIA a otevře mu všechny potřebné dveře. Je to pro scenáristy jednodušší na vymýšlení, ale pro diváky je to o dost nudnější na koukání.

Boty a jiná obuv
Nejsem pedant, který by bušil pěstičkou do stolu a požadoval od filmů logiku, ale celé snažení „najdu zlatý poklad, abych dokázal, že pradědeček nezabil Lincolna“ je asi stejně logické, jako kdybych chtěl dokázat svou nevinu z vraždy tím, že dokážu, že prase je sudokopytník.

magazin.cz
Vycucané z prstu jsou jak motivy, tak dedukce hrdinů i dějové skoky. Nejvíce mě uchvátila proměna padoucha z "pusťte mě, nebo tu ženskou podříznu" na "teď se pro vás všechny hrdinsky obětuju“ během dvou vteřin. Je fajn, že vás tvůrci neobtěžují žádným zdlouhavým vysvětlováním... ale tady už to zavání demencí.

Navíc tu nejsou ani žádné pořádné akční scény a musíte si vystačit s automobilovou honičkou uprostřed a indianajonesovským soubojem s pastmi na konci. To jsou asi dvě místa, kvůli kterým stojí za to se probudit. Bohužel Jon Turtletaub zklamal i jako režisér a občas není jasné, kdo kde je a na koho co padá.  Jasné je jen, že padá nuda – na diváky.

Lovci pokladů: Kniha tajemství, USA 2007, Režie: Jon Turtletaub, Hrají: Nicolas Cage, Jon Voight, Diane Kruger, Justin Bartha, Helen Mirren, Ed Harris, Harvey Keite
l…

Hodnocení: 6/10
V kinech od:
14.2. 2008

Jak se vám líbili první Lovci pokladů, a půjdete na dvojku?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 55