Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oko / foto: HCE

Oko: mrtví lidi a hrozná Jessica Alba

Na vlastní oči? To ještě jde. Horší je, když se na svět díváte očima někoho jiného. To pak můžete vidět i věci, které byste si klidně odpustili.

Třeba mrtvé lidi. Nebo temné vyzubené stíny, které ty mrtvé odvádějí do záhrobí. Nebo Jessicu Albu, která se snaží hrát.

Z Číny do USA

magazin.cz
Proč něco vymýšlet, když můžeme udělat remake něčeho, co už to natočil někdo jiný? Stačí to jen vzít, přeobsadit a nasadit do kin. Třeba takové Oko – jeden z nejlepších hororů poslední doby. Aspoň v originální podobě. V čínské verzi je příběh slepé dívky, které je voperována cizí rohovka a ona začne vidět mrtvé lidi (a i něco navíc), ledově temná story, která dokonale těží z toho, že se člověk bojí nejvíc toho, co není pořádně vidět.

Americká verze je holá bafačka, která z originálu vyzobala jen lekací scény a pořádně je vytůrovala. (Když se něco temného blíží, poznáte to snadno – ozvou se zvuky, jakoby se splašila filharmonie.) Všechno ostatní, jako třeba příběh či atmosféra, zůstalo stát stranou. Nebo to jen tvůrci suše převedli do „angličtiny“. Což nefunguje.

To, co Asiatům baštíme, jako bychom se účastnili mezinárodní soutěže jedlíků, tak v nežluté verzi vyvolává jen nevěřícné krčení obočí. U japonských a čínských snímků jsme už zvyklí, že se hrdinové chovají divně – pokud ale příběh přesadíte do Ameriky, chce to najednou mnohem silnější zdůvodňování a zrealističťování.

Mrtví lidi a špatní herci

magazin.cz
A aby bylo ještě hůř, tak tvůrci do hlavní role obsadili Jessicu Albu, která má sice roztomilý obličejíček a i jiné vnady, ale jinak má herecké schopnosti chromého kokršpaněla.

Nevadí to ve chvílích, kdy kolem sebe pořádně nevidí a něco na ní bafá (většina těchhle scén spočívá v tom, že vám něco nečekaně zařve do ksichtu), ale ve chvíli, kdy by se mělo začít hrát na drama a film od vás chce, abyste to s hrdinkou prožívali, padá motorová pila na kámen. Hrdinčiny proslovy spočívají z devadesáti procent ze věty: „Musíš mi věřit,“ aniž by řekla cokoliv, čím by to podpořila.  Ani já jsem jí nevěřil a to jsem ty duchy viděl spolu s ní. Vůbec v tomhle filmu lidé nemluví, pouze deklamují nezbytná fakta.

magazin.cz
Pokud čínská verze nabízela temný příběh s vlastními zákony a mytologií, tak americká verze z něj vytáhla jen pár napínavých momentů a zbytek zjednodušila a zoptimističtěla. U originálu se budete bát... u kopie jen lekat. A člověk nemusí mít dokonalý zrak, aby viděl ten rozdíl.

OKO, The Eye, USA 2008. Režie: David Moreau, Xavid Palud, Patrick Lussier. Hrají: Jessica Alba, Parker Posey
 
Hodnocení 4/10
V kinech od: 21.2.2008

Podívejte se na trailer:

 

Viděli jste čínskou verzi horou Oko?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 58