Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tomio Okamura / foto: Shutterstock

Zemské zřízení – návrat k tradici?

V souvislosti s volbami do krajských zastupitelstev se rozvinula debata hlavních politických subjektů, k čemu kraje vlastně jsou. Prý je jich moc (na tom se všichni shodli) a hlavně nectí spádovou příslušnost ani historické hranice.

Velké množství krajů taky stojí více peněz, více úředníků musíme živit. Navíc tu máme NUTS, 14 krajů sloučených do 8 celků vzhledem k Evropské unii a čerpání dotací z ní. Jenomže, jak je známo, kapři si vypustit rybník – nechtějí! Teď má teplé místečko 13 hejtmanů a pražský primátor, asi by nesouhlasili s tím, že by zůstali 3 nebo 4.

Každopádně, ve včerejší předvolební superdebatě se Tomio Okamura – šéf parlamentní strany Svoboda a přímá demokracie – vyslovil k návratu k zemskému zřízení. Měl pravdu v minimálně 2 věcech – bylo by to levnější a více by to podporovalo místní tradice a odlišnosti, stejně tak jaké spádovou příslušnost. To asi udělá radost Moravanům, kteří o svou autonomii přišli v roce 1948, i Slezanům, u nichž se tak stalo už v roce 1929.

Jak by to vlastně vypadalo? Česká republika by mohla být uskupení 4 federálních území, tedy Čechy (5 milionů obyvatel), Morava (3,5 miliony), Slezsko (1 milion) a Hlavní město Praha (1,3 milionu). Takové zřízení bylo u nás naposledy v době obdivované, takzvané První republiky. V té době samozřejmě ještě Podkarpatská rus a Slovensko.

Dnes by se zemská hranice musela upravit mezi Moravou a Slezskem, kde původně vedla uprostřed dnešní Ostravy. Přesněji ve špici mezi řekami Odra a Ostravice byla ještě Morava, za těmito řekami (například čtvrti Poruba, Michálkovice, Slezská Ostrava) bylo už Slezsko. Hlavním městem českého Slezska byla Opava. Nicméně, s tím by asi problém nebyl, trochu by se upravily hranice Moravskoslezského kraje směrem do cípu v Jeseníku a Morava by zase mohla získat území pod Bruntálem.

Zemské zřízení v roce 1920
Zemské zřízení - Čechy zeleně, Morava žlutě, Slezsko červeně. Zdroj: Wikipedia

Okamurův návrh okamžitě komentoval nový šéf neparlamentní strany Zelených Matěj Stropnický. Prý to bude vyvolávat nacionalismus moravských a slezských území a nevraživost. Tento pán asi zapomíná na to, že zemské zřízení v nezměněných hranicích bylo u nás v podstatě od vzniku českého státu 1000 let zpátky a skončilo až komunismem v roce 1948. Kdežto hranice Krajů se měnily vícekrát. Proto je možné návrh strany SPD a jejího předsedy Tomia Okamury považovat zajímavý a to jak z hlediska tradice, tak i úspor a spádovosti. Co si o tom myslíte Vy?

Zemské zřízení – návrat k tradici?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1