Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Camino na kolečkách / foto: Eva Toulová

640 kilometrů pěšky i na vozíčku k moři. Nový film Camino na kolečkách.

Režisérka Eva Toulová – když už do něčeho jdu, tak naplno.

Má za sebou celovečerní debut ŠŤASTNÁ s Nyní se do kin chystá dokument CAMINO NA KOLEČKÁCH  a hraný film JAK SE MOŘÍ REVIZOŘI  s Danou Morávkovou a Petrem Baťkem v hlavních rolích. Kromě toho se věnuje malbě a psaní- nakreslila největší obraz kreslený pastelkou a bylo jí vydáno pět knih. To vše zvládla doposud sedmadvacetiletá absolventka režie na FAMU Eva Toulová.

Před měsícem jste natáčela celovečerní dokument Camino na kolečkách do Santiaga de Compostely s pacientem s roztroušenou sklerózou. Bylo natáčení náročné?

Bylo jiné. Osobně se režijně zaměřuji se především na hrané věci, kde inscenujete celou scénu. U dokumentu

Eva Toulová
Eva Toulová

jste spíše pozorovatelem, takže jsem zažívala trochu jinou úlohu, než na kterou jsem byla zvyklá. Zároveň jsem extrémně líná a skoro až sportovní nepřítel, když mi vedoucí výpravy Petr Hirch nabídl účast v expedici, co plánovala ujít 600km pěšky, myslela jsem, že se zbláznil. Zpětně určitě nelituji, byla to nejlepší pouť mého života – a ve výsledku jsem celou cestu – 640km ušla. Měli jsme sice doprovodné auto, ale když už do něčeho jdu, tak naplno, a ujít celu cestu byl jediný a nejpoctivější způsob, jak se co nejvěrněji vcítit do myšlení a prožívání poutníků. Tak jsem se stala poutníkem.

Připravovala jste se nějak speciálně fyzicky na cestu?

Zhruba měsíc před cestou jsme začala plavat. Snažila jsem se každý den. Párkrát jsme zašla na delší procházku. Vždycky ale v poklidném tempu – běh přímo nesnáším!

Měla jste na cestě nějakou krizovou chvíli? 

Já se snažím brát všechno jako výzvu. Je pravda, že občas nastaly situace, co byly trochu extrémnější – šli jsme 33 dní skoro v kuse jen s  jednám dnem přestávky a za každého počasí. Je pravda, že jít celý den v dešti úplně idylka není. Také jsme si vyzkoušela, jaké je spát „pod širákem“  a na to, že jsme byli ve Španělsku, nás k ránu probudily 2 stupně Celsia. Navíc jsem na pouti nebyla jen jako režisér, ale i jako součást výpravy, takže jsem chvílemi pomáhala i s péčí o Honzu /hl. hrdina s roztroušenou sklerózou/ a vyzkoušela si i práci „zadáka“ při tažení manuálního vozíku. Za všechny tyto zkušenosti jsem nesmírně vděčná a velmi mě obohatili.

Dokončujete i hraný film Jak se moří revizoři. Jak se vám pracovalo po boku předních herců ? 

Do hlavních rolí jsme obsadili Petra Baťka a Danu Morávkovou. Můžu říct, že oba jsou naprostí profesionálové, se kterými bylo fantastické spolupracovat. Pár natáčecích dnů nám ještě zbývá natočit na podzim, tak jakmile dokončíme Camino na kolečkách, mám se opět na co těšit.

Z natáčení filmu
Z natáčení filmu

640 kilometrů pěšky i na vozíčku k moři. Nový film Camino na kolečkách.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!