Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Matka vlast volá ve Volgogradu / foto: shutterstock

Nejvyšší sochy světa

Mnohdy vzdávají čest velkým panovníkům či válečníkům, jindy jsou poctou bohům a mytickým bytostem. Ve dvacátém století pak – ostatně jako veškeré umění – prošly přeměnou a stále více směřovaly k abstrakci.

Řeč je o sochách, malých plastikách i monumentálních skulpturách, které jsou nedílnou součástí umění a architektury již od starověku. V tomto článku jsme pro vás vybrali deset nejvyšších soch světa, které nepřehlédnete ani bez brýlí.

Matka vlast volá, Rusko, 87 metrů

Nejmenší z nejvyšších světových skulptur, navržena sochařem Jevgenijem Vuchetichem, se nachází v ruském Volgogradě. Stojí zde od roku 1967 a připomíná jednu z nejdramatičtějších bitev druhé světové války, boj o Stalingrad. Socha měří 87 metrů a jen meč, jejž Matka vlast svírá, je dlouhý 33 metrů, tedy tolik jako plejtvák obrovský.

Velký Buddha v Ling Šan, Čína, 88 metrů

Jen o metr vyšší je socha Buddhy Gautamy v čínském Ling Šanu v provincii Ťiang-su, jež byla slavnostně odhalena v roce 1996. Je odlitá z bronzu, váží 700 tun a patří k největším sochám historického buddhy v celé zemi. Dostat se k samotné skulptuře vyžaduje dobrou kondici, vede k ní totiž dvě stě šestnáct schodů.

Velký Buddha, Thajsko, 92 metrů

Thajský Velký Buddha je s výškou 92 metrů a šířkou 63 metrů nejvyšším buddhistickým pomníkem v celé zemi. Výroba této sochy z cementu, pokryté zlatem, započala již v roce 1990 a dokončena byla teprve v roce 2008.

Socha Petra Velikého, Rusko, 96 metrů

Téměř stometrový kolos, jehož tvůrcem je gruzínský designér a sochař Zurab Tsereteli, stojí na břehu řeky Moskvy od roku 1997. Postaven byl na památku císaře Petra I., který vládl zemi dlouhých čtyřicet tři let, a na oslavu tří set let existence ruského námořnictva.

Sendai Daikannon, Japonsko, 100 metrů

Stometrová socha v japonském Sendai v prefektuře Mijagi znázorňuje buddhistické bódhisattvu, tedy bytost, která dosáhla osvícení a může se stát Buddhou. Socha je skutečnou dominantou města; jelikož stojí na vrcholku kopce, je možné ji vidět i z odlehlejších částí Sendaie.

Císaři Yan a Huang, Čína, 106 metrů

V provincii Henan v Číně se nachází plastika vysoká 106 metrů. Její tvorba trvala dvacet let a stát za ni utratil v přepočtu 22,5 miliónů amerických dolarů. Socha připomíná vládu dvou mýty opředených císařů a o její pompéznosti svědčí i to, že oko každého z vládců je široké tři metry. Tolik měří i malý automobil.

Kuan-jin, Čína, 108 metrů

Nejen v Japonsku mají obrovskou sochu bódhisattvy. V čínské provincii Chaj-nan v Číně stojí socha Kuan-jin, ženské podoby indického bódhisattvy soucitu Avalókitéšvary. Socha, jejíž konstrukce trvala šest let, má tři tváře – jedna směřuje do vnitrozemí a dvě jsou otočeny k moři.

Ušiku Daibucu, Japonsko, 110 metrů

I s desetimetrovými základy měří socha buddhy v japonském Ušiku 120 metrů. Ve výšce 85 metrů se pak nachází vyhlídková terasa, kam návštěvníky dopraví výtah. Socha byla dokončena v roce 1983 a zajímavostí je, že nezobrazuje tzv. historického buddhu – jako většina soch, zmíněna v tomto článku –, nýbrž buddhu Amitábhu. Ten je v mahájánovém buddhismu uctíván coby vládce Západního ráje.

Laykyun Setkyar, Myanmar, 116 metrů

Socha Gautamy Buddhy ve vesnici Khatakan Taung v Myanmaru je druhou nejvyšší sochou světa. Má neuvěřitelných 116 metrů a stojí na 13,5metrovém ‚trůně‘. I v této soše jezdí výtah, kterým se návštěvníci mohou dostat až na vrchol a užít si výhled na přilehlé město Monywa či na 89metrovou sochu ležícího Buddhy.

 

Čung-jüan ta-fu, Čína, 153 metrů

Doslova Velký Buddha z Centrálních rovin je nejvyšší sochou na světě. Nachází se v čínské provincii Che-nan a její stavba trvala jedenáct let. Čínská vláda utratila za tento monument zhruba 55 milionů amerických dolarů. Socha sama o sobě měří 128 metrů, stojí však na 25metrové základně, jejíž ‚lotosový trůn‘ je složen z jedenácti set měděných odlitků.

Nejvyšší sochy světa

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!