Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Festival v Holandsku (ilustrační foto) / foto: shutterstock

Pozvánka do divadla: Setkání středoevropských divadel Palm Off Fest

Pražské Divadlo pod Palmovkou organizuje již druhý ročník setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest. Představí se na něm soubory ze Slovenska, Polska i Maďarska. Letošním společným tématem je demokracie v postkomunistických zemích.

Loňský první ročník festivalu Palm Off Fest se setkal s pozitivními ohlasy a rovněž získal prestižní ocenění EFFE (Evropa pro Festivaly / Festivaly pro Evropu). Druhý ročník setkání divadel střední Evropy se uskuteční od 20. do 31. října 2017, a to opět na scénách pražského Divadla pod Palmovkou.

Letošní ročník bude zahájen domácí inscenací Nora v režii Jana Nebeského a bude pokračovat provokativním představením Prokletí (Klątwa) chorvatského režiséra Olivera Frljiće z varšavského Teatru Powszechného. Právě toto představení je považováno za hlavní událost celého festivalu.

Hra Prokletí – přestože se nejedná o prvoplánovou provokaci, nýbrž o sofistikované dílo pojednávající o zneužívání moci – vyvolala v Polsku živé diskuse. Ty nakonec vedly až k protestům před samotným divadlem, kde se nešetřilo ostrými kritikami ze strany konzervativců.

Festival dále nabídne inscenaci Anna Franková Nového divadla z Nitry, satiru Nejsme barbaři! z budapešťského Katona József Színház či grotesku Divadelník z lodžského Teatru Stefana Jaracza v režii Agnieszky Olstenové.

Palm Off Fest i tento rok nabízí bohatý doprovodný program, a to nejen v podobě diskusí s tvůrci, které budou následovat po jednotlivých představeních. Chloubou doprovodného programu bude přehlídka nejlepších dokumentárních snímků ze střední Evropy, již pro festival připravil Institut dokumentárního filmu v rámci projektu KineDok.

KineDok si klade za cíl rozšiřovat a pečovat o komunitu diváků dokumentárního filmu a dostávat autorský dokument do povědomí širší veřejnosti formou projekcí na netradičních místech. Během festivalu se projekce budou konat v prostorách Synagogy na Palmovce a ukončí je nedělní odpolední workshop bollywoodského tance pro rodiny s dětmi,“ dodává dramaturg festivalu Jan Jiřík.

Program festivalu: 

20.10.2017

19:00 - Nora, rež. Jan Nebeský, Divadlo pod Palmovkou

21.10.2017 - Pásmo dokumentárních filmů ze střední Evropy, Synagoga na Palmovce

17:00 - Rozkaz je rozkaz + Oni, rež. Viktor Oszkár Nagy, András Petrik, Krisztina Meggyes, Maďarsko, 2015
19:00 - FC Roma, rež. Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar, Česká republika, 2016, po projekci diskuse s tvůrci

22.10.2017 - pásmo dokumentárních filmů ze střední Evropy, Synagoga na Palmovce

14.00 - Královna ticha, rež. Agnieszka Zwiefka, Polsko, 2014

15.30 - seminář bollywoodského tance pro rodiny s dětmi

19:00 - Prokletí, rež. Oliver Frljić, Teatr Powszechny, Varšava

24.10.2017

19:00 - Dynastie, rež. Michal Dočekal, Divadlo Husa na provázku, Brno

25.10.2017

19:30 - Jak sbalit ženu 2.0, rež. F. X. Kalba, Divadlo pod Palmovkou

26.10.2017

19:00 - Anna Franková, rež. Šimon Spišák, Nové divadlo, Nitra

27.10.2017

19:00 - Nejsme barbaři!, rež. Vilmos Vajdai, Katona József Színház, Budapešť

28.10.2017

19:00 - Tenkrát v Bratislavě, rež. Patrik Lančarič, Slovenské komorní divadlo, Martin

31. 10.2017

19:00 - Divadelník, rež. Agnieszka Olsten, Teatr Stefana Jaracza, Lodž

Pozvánka do divadla: Setkání středoevropských divadel Palm Off Fest

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!