Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lego / foto: shutterstock

Lego kostičky bodují u dětí již 85 let

Výprava do historie jedné z nejoblíbenějších dětských stavebnic, díky které děti zkoumají, prožívají a rozvíjejí vlastní kreativitu.

Počátky v tesařské dílně

Pokud bychom chtěli pátrat na samý začátek Lego kostičky, museli bychom začít ve 30. letech minulého století v dánském městečku Billund, kde provozoval svoji tesařskou dílnu Ole Kirk Christiansen. Ten zkusil po problémech

Lego stavba v Moskvě
Lego stavba v Moskvě

s tesařinou vyrábět ze zbylého materiálu dřevěné hračky, inspirací mu byli jeho čtyři synové. Firma na hračky dostala oficiální název LEGO podle dánského "LEG GOT", což znamená hezky si hrát, latinský překlad "sestavuji" je snad ještě výstižnější. I přes nepřízeň osudu, kdy v roce 1942 při požáru shořela dílna, nákresy i modely, se Ole nevzdal, firmu vybudoval znovu a výrobu rozšířil o plastové hračky. To už se do firmy zapojil i jeho syn, který přišel s myšlenkou "hracího systému", který by měl posílit dětskou představivost a tvůrčího ducha. Vznikly tak první kostičky určené na stavbu domečků, které však nedržely pohromadě. Teprve až zacvakávací systém napojení kostiček dal tehdejší stavebnici dnešní podobu.

Celosvětový úspěch a první zábavní park

V 60. letech lego expanduje do USA a Kanady, brzy se prodává ve více jak 40-ti zemích světa. Firma má dokonce své vlastní letiště a brzy se realizuje i myšlenka vlastního zábavního parku, který hned první rok navštíví přes 600 tisíc návštěvníků. V dnešní době jde o největší dánskou turistickou atrakci, ve které najdete například Lego miniland, což je modelová vesnice obsahující modely pamětihodností a významných budov z celého světa, vytvořené z milionů pravých Lego kostek. Další oblastí je centrum Lego Mindstorms - učení se zábavnou formou, či Duplo pro nejmenší návštěvníky. Další populární atrakcí je řidičská škola, kde mohou děti řídit malá elektrické autíčka, která vypadají jako postavená z Lega.

Neustálé inovace a tvorba nových stavebnic

Po návštěvě některého z hračkářství musíme uznat, že Lego jde opravdu s dobou. Snaží se, aby stavebnice tematicky

Lego stavba v Británii
Lego stavba v Británii

souvisely se současnými trendy, už to zdaleka nejsou jen kostičky určené ke stavbě domečků. Můžeme se setkat s různými akčními hrdiny jako Ninja, Spiderman, Batman, inspirací z filmů se stal například Harry Potter nebo oblíbená Cars. Designéři upravují Lego pro děti různých věkových kategorií, pro holčičky je speciální Lego, kde převažují růžové kostičky, poníci, víly a panenky. Na své si ale přijdou i dospěláci, pro které je určeno Lego Technic nebo speciální program, jenž umožňuje stavět objekty z Lego kostiček ve 3D.

Díky tomu se Lego pravidelně objevuje na seznamu narozeninových či vánočních přání malých i velkých dětí.

Lego kostičky bodují u dětí již 85 let

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!