Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Madonna / foto: madonnanews.net

Bojují - hudbou místo samopaly

Móda obřích hudebních akcí, jejichž účelem je nalákat co nejvíc platících a výdělek pak věnovat na bohulibé účely, zřejmě nepomíjí. Podle všeho se na polovinu května chystá další megakoncert.

A bude se rovnou bojovat za světový mír. Prsty v tom má organizace World Peace One, která, jak praví některé zdroje, vyjednává s nejblyštivějšími jmény dneška ve snaze poukázat na svou dlouholetou snahu o nápravu dnešního světa. A teď pozor, která kapela vás napadne jako první, je-li řeč o podobných charitativních akcích? U2 říkáte? Hmmm...samozřejmě, irští mírotvůrci vedení aktivistou Bonem na předběžném seznamu oslovených samozřejmě chybět nemohou.

Z dalších případných účinkujících jmenuje Madonnu (nová deska na spadnutí, je třeba se zviditelnit), Velvet Revolver (ti ovšem momentálně procházejí určitou krizí, takže kdo ví), Led Zeppelin (comeback jim jde zřejmě k duhu), Justin Timberlake, ZZ Top, Lionel Richie a další. Koncerty by měly proběhnout v Londýně, Pekingu, Istanbulu, Portugalsku, Brazílii a na mnoha dalších městech.

Na pomoc rozvojovým zemím i planetě

Akce, pokud k ní ovšem dojde, naváže na předchozí podobně monumentální akce, z nichž rozhodně nejslavnější je památný Live Aid z roku 1985, který uspořádal Bob Geldof. Výtěžek šel na pomoc hladovějící Etiopii a vystoupili na něm mimo jiné Bob Dylan, David Bowie či Paul McCartney. Televizní přenos se vysílal téměř ve všech civilizovaných zemích (v tehdejším ČSSR nikoliv) a sledovala ho 1,5 miliardy diváků.

V roce 2005 Geldof uspořádal podobnou monstrakci Live 8, která měla pomoci rozvojovým zemím. Krom dalších se na ní představila kapela Pink Floyd v nejslavnější sestavě s baskytaristou Rogerem Watersem. O dva roky později na Live 8 navázala akce Live Earth, která byla zaměřena na boj s klimatickými změnami. Vystoupili například Red Hot Chili Peppers, Madonna, Duran Duran, Genesis nebo UB 40.

Myslíte, že by měli na koncertech za mír účinkovat i Češi?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 15