Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pablo Neruda / foto: shutterstock

Jak ve skutečnosti zemřel Pablo Neruda?

Mezinárodní vědecký tým má za úkol přezkoumat záhadné úmrtí nositele Nobelovy ceny za literaturu Pabla Nerudy. Experti prozatím vyvrátili domněnku, že za smrt slavného chilského básníka mohla rakovina.

Okolnosti úmrtí básníka, diplomata a laureáta Nobelovy ceny Pabla Nerudy jsou předmětem spekulací již řadu let. Skupina šestnácti expertů z celého světa, které najal chilský soud, dospěla v pátek 20. října k závěru, že za básníkovu smrt nemůže rakovina, jak to stojí v oficiální zprávě.

Pablo Neruda zastával za svého života mnoho diplomatických funkcí a působil mimo jiné jako senátor za komunistickou stranu. Když však prezident González Videla zakázal komunismus, na Nerudu byl vydán zatykač.

Básník se po určitou dobu skrýval ve sklepě svých přátel a posléze ze země prchl. Později se ovšem do Chile vrátil a stal se blízkým spolupracovníkem (později svrženého) prezidenta Salvadora Allendeho.

V roce 1973, kdy došlo k neslavnému státnímu převratu pod vedením Augusta Pinocheta, byl Neruda hospitalizován kvůli rakovině prostaty a krátce nato zemřel. Experti nicméně pochybují o tom, zda za Nerudův špatný zdravotní a náhlý skon stav mohla pouze rakovina.

„Co je jisté, o čem jsme na 100 % přesvědčeni, je to, že úmrtní list neodpovídá realitě,“ uvedl na tiskové konferenci doktor Aurelio Luna, jeden z přizvaných vědců. Nezodpovězená zatím zůstává i dlouho kladená otázka, zda básník nebyl zavražděn. Pozůstalí totiž měli podezření na otravu, kterou by mohli mít na svědomí pučisté a odpůrci prezidenta Allendeho, Nerudova přítele.

Mezinárodní vědecký tým, který se skládá z expertů z Kanady, Dánska, Spojených států a Chile, objevil v Nerudových ostatcích také neznámou bakterii. Její vzorek byl nyní poslán do laboratoře v Dánsku. Vědci doufají, že pomůže s rozluštěním záhady.

Většina z dosavadních objevů, které vědci učinili, totiž vyvolává jen další otázky. Například květnu 2014 potvrdil tým španělských vědců přítomnost bakterií staphylococcus aureus v Nerudových ostatních. Jak se však básník mohl nakazit, zda šlo o náhodu, nebo úmysl, zůstává záhadou.

Nerudovo město - Santiago de Chile
Nerudovo město - Santiago de Chile

Ve hře je i jakási tajemná injekce, kterou lékaři podali Nerudovi těsně před smrtí. Podle některých svědků byl básník před touto injekcí v dobrém stavu. Teorii o ‚vražedné ampulce‘ nahrává i smrt bývalého chilského prezidenta Eduarda Freie Montalvy. Ten zemřel v roce 1982 po rutinní operaci v téže santiagské klinice jako Pablo Neruda a podle nejnovějších poznatků šlo o vraždu. Zda podobný osud stihl i Nerudu, se snad zanedlouho dozvíme.

Jak ve skutečnosti zemřel Pablo Neruda?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!