Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Svatá Kateřina / foto: shutterstock

Dnes je svátek Svaté Kateřiny. Jaké tradice se pojí s tímto dnem?

Na den 25. listopadu spadá svátek svaté Kateřiny Alexandrijské. Ten kdysi patřil k posledním bujarým dnům před adventem. Se dnem svaté Kateřiny se také pojí celá řada lidových tradic.

Svatá Kateřina Alexandrijská byla v našem prostředí v minulosti uctívanou křesťanskou světicí a mučednicí, patronkou studentů, univerzit, vědců a knihtiskařů. Také patří mezi čtrnáct světců, kteří mají pomáhat lidem v nouzi.

 

Naši předci hráli s oblibou 25. listopadu hry související se životem a smrtí svaté Kateřiny. Ovšem den svaté Kateřiny

byl také plný zákazů. Kateřina Alexandrijská byla umučena čtyřkolovým zařízením, které mělo po svém obvodu umístěné ostré hroty, které nebohou ženu rozdrásaly. Proto lidé 25. listopadu nesměli používat nic, co by mělo kola – tedy například vůz, mlýn nebo kolovrat. 

O dni svaté Kateřiny hnali pasáci svá stáda dříve z pastvy a začínali stříhat ovce. V tento den také dávali hospodáři děvečkám a čeledníkům mzdu a uzavírali s nimi smlouvu na následující rok.

Večer o tomto svátku se konaly taneční zábavy, přičemž se řídily „ženským právem“. Svobodné dívky, ale i vdané paní si vybíraly, s kým budou tančit. Těmto chlapcům a mužům pak platily jídlo i pití, platily i muzikantům. Přesně o půlnoci však „ženské právo“ končilo a byla vyhlášena pánská volenka. Nezřídka se tancovalo, bavilo a popíjelo až do východu Slunce.

Po svátku svaté Kateřiny začínalo tiché adventní období. O adventu byl půst a zakázán byl tanec, zpěv a veškerá další zábava.

Pranostiky spojené se dnem svaté Kateřiny:

 

  • Na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu.
  • Kateřina na ledě, Vánoce na blátě.
  • Když Kateřina po ledě chodívá, Eva potom blátem oplývá.
  • Svatá Kateřina chodívá ráda bíle přioděna.
  • Svatá Kateřina má pěkné jméno, ale chladné věno.
  • Jaká svatá Kateřina, taková je celá zima.
  • Přišla svatá Kateřina, nevzdaluj se od komína.

Dnes je svátek Svaté Kateřiny. Jaké tradice se pojí s tímto dnem?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!