Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Aston Martin DB5 / foto: shutterstock

Nejkrásnější filmová auta všech dob

Který muž alespoň jednou nezatoužil usednout za volant vozu Aston Martin DB5, v němž se proháněl James Bond, nebo řídit klasický Mustang z šedesátých let, podobný tomu z filmu Bullittův případ?

Fanouškům sci-fi by jistě udělala radost jízda v DeLoreanu DMC-12 ze snímku Návrat do budoucnosti. Zde jsou nejkrásnější a nejzajímavější filmové automobily.

Aston Martin DB5 – Goldfinger

James Bond měl vždy dobrý vkus, ať už mluvíme o jeho oděvu, partnerkách nebo automobilech. Výjimkou není ani film Goldfinger (1964), v němž postavu legendárního agenta 007 ztvárnil herec Sean Connery. Ten pronásleduje obézního boháče a zločince Aurica Goldfingera (Gert Fröbe) v elegantním automobilu Aston Martin DB5. Který milovník automobilů by Connerymu nezáviděl…?

1932 Ford Coupe – Americké graffiti

Film režiséra George Lucase Americké graffiti (American Graffiti, 1973) vypráví příběh skupinky dospívajících, kteří před sebou mají poslední den prázdnin. Některé čeká nástup na univerzitu, zatímco jiné služba vlasti. Poslední noc si tak mladí náležitě užívají a není nouze ani o automobilové honičky s policií. Jedním z vozů, které se ve filmu objeví, je i žlutý Ford z roku 1932.

Batmobil/Tumbler – Batman začíná

Zatímco Aston Martin Jamese Bonda působí vskutku elegantně – jako správný doplněk britského džentlmena –, Batmobil z filmu Batman začíná (Batman Begins, 2005) je okázalým kolosem, který nažene strach nejednomu padouchovi z Gothamu. Jde vůbec o nejokázalejší verzi Batmobilu od šedesátých let, kdy maskovaný milionář jezdil ve voze navrženém Georgem Barrisem.

1968 Mustang GT 390 – Bullittův případ

Ve filmu Petera Yatese Bullittův případ (Bullitt, 1968) se objeví jedno z nejlépe vypadajících aut všech dob, Mustang GT 390 z roku 1968. Kapitán Frank Bullitt v podání Steva McQueena dostane za úkol ochránit mafiána, jenž hodlá svědčit proti svým šéfům i nebezpečné zločinné organizaci. King of Cool, jak se McQueenovi přezdívalo, vypadá v zeleném Mustangu ještě o něco drsněji.

DeLorean DMC-12 – Návrat do budoucnosti

Podobu tohoto automobilu navrhl Giorgetto Giugiaro, jeden z nejznámějších průmyslových designérů všech dob. Upravená verze DeLoreanu DMC-12 se objevila ve slavném sci-fi snímku Návrat do budoucnosti (Back to the Future, 1985) Roberta Zemeckise. Navzdory svému futuristickému vzhledu i ‚filmovému angažmá‘ se skutečný automobil prodával jen velmi málo, a zůstal tak záležitostí pouze osmdesátých let. Dnes jde však o sběratelský kousek nesmírné ceny, který by ocenil každý milovník sci-fi. Pokud chcete vidět přímo filmový kousek, naleznete ho světe div se v naší republice - muzeu veteránů v Nové Bystřici.

Anketa

Nejkrásnější filmová auta všech dob

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1