Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žralok ve střeše / foto: Henry Flower - Wikipedia Commons

Nejpodivnější sochy světa

Miliony turistů ročně míří do Prahy, kde navštěvují památky, ochutnávají českou kuchyni a pořizují stovky a tisíce fotografií. Alespoň na jedné z nich je přitom některá z nespočetných pražských soch.

Vedle tradičních je v české metropoli i celá řada těch neobvyklých. Podobná díla najdeme i jinde ve světě.

Zařízení na vymícení zla (Calgary, Kanada)

Jde o sochu obráceného nakloněného kostela v novoanglickém stylu, jehož věž je zaražena do země. Autorem je již zesnulý umělec Dennis Oppenheim, který své dílo původně nazval jednoduše Kostel (Chuch). Dnes jde o jednu z nejuznávanějších moderních soch vůbec; podle znalců ji lze vnímat jako humorné a zároveň kritické dílo, odkazující na mnohdy temnou historii náboženství.

Semaforový strom (Londýn, Spojené království)

Neobvyklá ‚socha‘ byla navržena Pierrem Vivantem a čítá sedmdesát pět dopravních osvětlení. Všechna jsou přitom plně funkční. Instalace se nachází v londýnském finančním centru Canary Wharf. A proč zrovna podoba rozvětveného stromu? Vivant jím chtěl zpodobit rychlý růst a rozvoj této londýnské čtvrti.

Socha Charlese La Troby (Melbourne, Austrálie)

Tato socha otočená ‚hlavou dolů‘ se nachází v areálu La Trobovy univerzity v australském Melbourne. Připomíná

osobnost Charlese Josepha La Troby, prvního guvernéra provincie Victoria. Tvůrcem tohoto neobvyklého památníku je umělec Charles Robb, autor celé řady šokujících, mnohdy naturalistických bust a plastik.

 

Zamilované kostry (Nong Khai, Thajsko)

Zcela nový rozměr dostal díky této soše slib: Dokud nás smrt nerozdělí. V parku Salakeawkoo v thajské provincii Nong Khai narazí návštěvníci na dvě betonové kostry, které se s úsměvem drží za ruce. Je to poněkud strašidelné, ale zároveň romantické. Láska až za hrob… 

Chlapci skáčou z mostu (Singapur)

Kontroverzní sousoší Chonga Fah Cheonga již vyděsilo desítky nic netušících turistů, kteří se procházeli kolem

řeky Singapur. Dílo se nachází na dohled od frekventovaného mostu Cavenagh a zdálky to vypadá, že skupina nezvedených dětí skáče do řeky.

Žralok ve střeše (Headington, Oxford, Spojené království)

Tato neobvyklá ‚socha‘ žraloka, zabodnutého do střechy jednoho z domů, se nachází v Headingtonu (Oxford),

kam byla nainstalována 9. srpna 1986. Sochu nechal vyhotovit majitel domu, rozhlasový moderátor Bill Hein, aby připomínala shození atomové bomby na město Nagasaki. Autorem dvousetkilogramového a sedm a půl metrů dlouhého žraloka ze sklolaminátu je umělec John Buckley.

 

Nejpodivnější sochy světa

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!