Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Austrálie na glóbusu / foto: shutterstock

Australský knižní fenomén zvaný „romance z venkova“

V posledních deseti letech Australané propadají tzv. „rural romances“ nebo chcete-li romance z venkova, buše.

Hrdinkami těchto společenských románů jsou mladé farmářky, bojující o své místo v nehostinné australské buši. Zde také – jako v každé takové romanci – potkávají opravdovou lásku.

Když mladý vdovec a farmář, který se pokouší zachránit rodinné dědictví, projíždí australskou buší, jeho nákladní vůz se porouchá. Vše vypadá beznadějně. Avšak muž prozatím netuší, že osud mu do cesty přivede mladou dívku, jež si snaží vydobýt své místo v nehostinné buši. Taková je zápletka románu Idol města (Talk of the Town, 2017) spisovatelky Rachael Johnsové, jedné z představitelek tzv. rural romances.

Tento literární proud, jenž se zrodil na australském venkově (outback), je v posledních letech doslova fenoménem. Již první díla rural romances se setkala s velikým úspěchem; prodaly se desítky tisíc výtisků a zrodilo se mnoho nových australských literárních hvězd, mezi nimi právě i Johnsová.

Silná žena, základ příběhu

Základy této literatury položila tasmánská spisovatelka Rachael Treasurová v knize Jillaroo (2002). V tomto románu, jehož název je zároveň výrazem označujícím mladé australské farmářky, vystupuje postava svérázné Rebeccy. Tato mladá žena žijící v buši je podrobena tvrdým zkouškám v podobě velmi náročné práce za nepříliš příznivého počasí. Zároveň však potkává muže svých snů, mladíka jménem Charlie.

Ve skutečnosti tento jinak obyčejný román obsahuje vše, co čtenáři rural romances oceňují: Děj zasazený do tzv. outbacku, protagonistku v podobě silné, nezávislé ženy a šarmantního muže, o jakém tajně sní každá žena.

Ačkoli se jedná spíše o literaturu, kterou nepříliš lichotivě označujeme za „červenou knihovnu“, do jisté míry tyto romány odrážejí životní styl v australské buši. Autoři – resp. autorky, neboť zpravidla se jedná o ženy – zpravidla žijí právě v odlehlých oblastech, o nichž píší.

Přestože této literatuře holdují spíše ženy, mezi jejími příznivci se najdou i muži, např. australští profesionální řidiči, již během dlouhých cest poslouchají audioverze těchto románů. Poměrně velké oblibě se venkovské romány těší také v Německu; nicméně do ostatních zemí Evropy, např. do Francie, již také začínají pronikat.

Australský knižní fenomén zvaný „romance z venkova“

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!