Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Monstrum ve filmu / foto: shutterstock

Hororová monstra, za která by se tvůrci měli stydět

I dnes jsou občas monstra a příšery, které sužují hrdiny, poněkud méně povedené a jejich tvůrci by se při pohledu na svůj výtvor jistě zastyděli. Kterým zabijákům ze současných i minulých hororů se spíše zasmějeme?

Záhady, napětí, drama, akce i krev, to vše v sobě kombinují hororové snímky. V éře digitálních efektů a počítačové animace vypadají hororové filmy stále lépe a lépe. Avšak i dnes jsou občas monstra a příšery, které sužují hrdiny, poněkud méně povedené a jejich tvůrci by se při pohledu na svůj výtvor jistě zastyděli. Kterým zabijákům ze současných i minulých hororů se spíše zasmějeme?

Pevnost (1983) – Michael Mann

Ve filmu Pevnost (The Keep, 1983) se představí jedna z nejvtipnějších hororových kreatur v historii kinematografie. V raném díle Michaela Manna na motivy knihy F. P. Wilsona vypustí nacističtí vojáci bránící rumunskou citadelu prastaré zlo v podobě démona, jenž se svýma žhnoucíma očima a lesklým tělem vypadá jako kříženec Golema a komiksového Silver Surfera. Je až neuvěřitelné, že hlavní roli v takovém snímku přijal vážený herec Ian McKellen.

Mosquito Man (2005) – Tibor Takács

Béčkových hororových filmů vzniká každý rok opravdu celá řada. Důkazem je i snímek Mosquito Man (Mansquito, 2005). Hrdinkou příběhu je doktorka Allenová (Musetta Vanderová), vědkyně, pracující na speciálním séru, které má uchránit svět před zhoubnou virovou nákazou. K programu se připojuje odsouzený Ray Erikson (Matt Jordan), který však doktorku násilím přinutí otevřít dveře do testovací místnosti. Dojde k výbuchu a Ray vdechne neznámou látku.

Jak se dá již od první vteřiny snímku předpokládat, z muže se stane obří hmyz. Nebo spíš v cosi, co vzdáleně připomíná muže s maskou švába, který po celý zbytek filmu předvádí parádní „jazzové ruce”.

Skřet 2 (1990) – Claudio Fragasso

V mnohých anketách byl italský snímek Skřet 2 (Troll 2, 1990) Claudia Fragassa vyhlášen nejhorším filmem všech dob. I přes svůj poněkud matoucí název nemá toto dílo nic společného s kanadským snímkem Troll z roku 1986. Jde o vcelku půvabný, snad až pohádkový příběh o chlapci, jemuž se zjevuje duch dědečka, vyprávějící o vraždících skřítcích. Jejich zpracování je však bohužel poněkud tristní. Ostatně jako podoba celého filmu.

Noc králíků (1972) – William F. Claxton

Když může vraždit obří komár nebo skřítek, proč by nemohli také králíčci. Ve snímku Noc králíků (Night of the Lepus, 1972) režiséra Williama F. Claxtona se setkáváme s Colem Hillmanem (Rory Calhoun), majitelem ranče, který se potýká s množstvím nenasytných králíků. Na pomoc si zavolá zoologa Roye Benetta (Stuart Whitman), který se snaží – pomocí hormonů a geneticky upravené krve – narušit rozmnožovací proces živočichů. Jeden z testovacích subjektů však uteče a ostatní králíky nakazí. Z roztomilých ušáků se tak znenadání stanou krvelačná monstra. Ideální film v období Velikonoc…

Octaman (1971) – Harry Essex

Sedmdesátá léta byla zkrátka báječná. Rok před řáděním králíčků totiž výprava doktora Ricka Torrese (Kerwin Mathews) svádí lítý boj s vražednou sladkovodní chobotnicí. Vědci se s tímto tvorem, jehož „kožní výrůstky“ nápadně připomínají lidský mozek, setkávají v momentě, kdy zkoumají mexické vody s vysokou mírou radioaktivního zamoření. Zajímavostí je, že tuto chobotničku vytvořil držitel několika Oscarů, maskér Rick Baker. Inu, jiná doba.

Robot-monstrum (1953) – Phil Tucker

Ed Wood nebyl jediným tvůrcem „nejhorších filmů“, hravě mu konkuroval režisér Phil Tucker. Traduje se, že po neúspěchu svého veledíla Robot-monstrum (Robot Monster, 1953) se pokusil o sebevraždu. Tento snímek, který se natočil za pouhé čtyři dny a s rozpočtem 16 tisíc dolarů, se pravidelně objevuje v předních příčkách anket o nejhorší filmy všech dob.

Kromě absurdního příběhu a banálních dialogů k tomu zajisté přispěla i podoba hlavní záporné postavy, za níž je ve skutečnosti muž v kostýmu gorily s kovovou přilbou na hlavě. Jelikož režisérovi Philu Tuckerovi docházely finance, angažoval do této role George Barrowse, jenž vlastnil převlek gorily. Jak málo stačilo k roli ve filmu…

Hororová monstra, za která by se tvůrci měli stydět

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!