Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Francouzský komiks / foto: shutterstock

Milovníci komiksů se setkají ve francouzském Aix-en-Provence

Patnáctý ročník festivalu komiksů se nese ve znamení změn. Z tradičního literárního salonu se stává více než měsíc trvající událost, během níž se návštěvníkům představí celá řada známých i méně známých umělců.

Klasická literární setkání navíc doplní i řada výstav a projekcí. Milovníci komiksů se v rámci letošního salonu Setkání 9. umění (Rencontres du 9e Art) sejdou v jihofrancouzském městě Aix-en-Provence. Akce odstartovala v sobotu 7. dubna a trvat bude až do 27. května. V rámci festivalu se představí celá řada umělců a chybět nebude ani bohatý doprovodný program.

Oproti předchozím ročníkům přichystali pořadatelé řadu inovací. Mezi novinky patří kupř. umělecké expozice, mezi nimi i dlouho očekávaná výstava instalací, černobílých kreseb i barevných obrazů švýcarského umělce Helge Reumanna, nesoucí název Black Medicine Book.

Zajímavě se jeví i výstava #Original-Multiple, jedinečný projekt nakladatelství MEL Publisher Michela-Édouarda Leclerca. Dvaadvacet francouzských umělců pracovalo celých devět měsíců na svých tematicky rozličných dílech, která si diváci nyní mohou prohlédnout v Galerii Zola. Výtvarnicí měli při tvorbě na výběr z klasických grafických technik, jakými jsou litografie, sítotisk či gravírování.

V Médiathèque Les Carmes se představí kreslená postava Nase, kterého pro svou komiksového trilogii vytvořil Ismaël Méziane. Nassim, přezdívaný Nas, je malý chlapec, kterého ve škole šikanují, a proto se rozhodne – i proti vůli své matky – zapsat se do boxerského klubu. Výstava maleb s Nasem umožní návštěvníkům nahlédnout do humorného i půvabného světa malého snílka.

Projekce a koncerty

Kromě nesčetných výstav se v provensálském Aix-en-Provence budou konat také workshopy, divadelní představení, filmové projekce či autorská čtení. Např. v sobotu 14. dubna vystoupí skupina Zenzika se svým „komiksovým koncertem“ Oceán lásky (Un Océan d’Amour). Soubor muzikantů z Avignonu zahraje k promítání stejnojmenného komiksu Wilfrida Lupana a Grégoryho Panacciona z roku 2015.

V pátek 25. května, téměř v závěru festivalu, bude v Bistrot Méjanes promítnuta celá první série satirického seriálu Blaise, adaptace komiksů pařížského autora Dimitrie Planchona z produkce televizní stanice Arte. Dvanáctiletému Blaisovi propůjčila hlas herečka Lyn Thibaultová, postavy rodičů pak nadabovali populární herci Léa Druckerová a Jacques Gamblin.

Festival Setkání 9. umění nabízí celou řadu dalších zajímavých akcí. Skuteční milovníci komiksů a grafických románů by tak měli zvážit návštěvu rodného města malíře Paula Cézanna.

Milovníci komiksů se setkají ve francouzském Aix-en-Provence

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2