Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Drahá filmová scéna / foto: shutterstock

Nejdražší filmové scény

Díky pokročilé technologii lze dnes pomocí animace natočit téměř vše. Někteří konzervativnější režiséři však počítačovým trikům příliš neholdují a raději se spoléhají na klasické způsoby natáčení.

Nicméně skutečný pád letadla, nehoda vlaku či honička vprostřed Manhattanu navýší rozpočet, a tak se některé známé snímky mohou pochlubit vskutku nákladnými scénami.

Ben Hur (1959) – závod koňských spřežení

Klasika Williama Wylera z padesátých let Ben Hur (Ben-Hur, 1959) oceněná jedenácti Oscary vznikla v době, kdy budoucnost filmu byla nejasná. Klasická kinematografie se potýkala s vlivy všudypřítomné televize, a tak řada režisérů sáhla po finančně a technicky náročnějších projektech, které měly ambice přitáhnout diváky.

Podobně na tom byl i historický film Ben Hur. Slavná devítiminutová scéna závodu koňských spřežení je přitom jednou z nejdražších v historii. Natočit ji stálo patnáctinu celkového rozpočtu, tedy zhruba 1 milion amerických dolarů. Přípravy zabraly dva roky a samotné natáčení tři měsíce; ve scéně se objeví přes 1000 statistů, 78 koní a 18 vozů. Střídmost nade vše…

Amazing Spider-Man (2012) – celý film

Po nepříliš úspěšném snímku Spider-Man 3 (2007) Sama Raimiho bylo jasné, že série o pavoučím muži potřebuje změnu. Tu měl do příběhu o Peteru Parkerovi vnést režisér Marc Webb, který se nakonec rozhodl natočit většinu scén postaru. Spoléhal se přitom zejména na zkušenosti hlavního kaskadéra Andyho Armstronga. Vysoké nároky kladl Webb také na herce, např. Andrew Garfield musel cvičit jógu a pilates, aby byl pružnější a v roli pavoučího muže přirozenější.

 

Terminátor 2: Den zúčtování (1991) – pád helikoptéry

Co dělat, když váš kameraman odmítá natočit nejdražší scénu filmu, neboť se mu to zdá nebezpečné a nezodpovědné? Vzít si přístroj a jít snímat sám. Přesně tak to vyřešil James Cameron při režírovaní snímku Terminátor 2: Den zúčtování (Terminator 2: Judgment Day, 1991).

Známý milovník zvláštních efektů se rozhodl natočit scénu, v níž Robert Patrick coby zákeřný robot pronásleduje protagonisty filmu v helikoptéře, klasickým způsobem a zanevřel na veškerou animaci. Vše, co v sekvenci vidíme, je tedy ‚skutečné‘, dokonce i let v tunelu či srážka vrtulníku s dodávkou. Není tak divu, že z celkového rozpočtu 105 milionů dolarů padla zhruba polovina na speciální efekty.

Temný rytíř povstal (2012) – únos letadla

Zdá se, že jakmile štáb opustí pevnou zem, rozpočet se zvyšuje. Důkazem je film Temný rytíř povstal (The Dark Knight Rises, 2012) Christophera Nolana. Slavný hollywoodský režisér utratil téměř celý svůj rozpočet – údajně 257 milionů dolarů –, aby snímek vypadal co možná nejrealističtěji. Nikoho zřejmě nepřekvapí, že Nolan, známý odpůrce počítačových triků – který údajně nemá mobilní telefon ani e-mailovou adresu –, natočil postaru i únos letadla ve vzduchu.

Generál (1926) – vlaková nehoda

Snímek Frigo na mašině (The General, 1926) Bustera Keatona a Clyda Bruckmana se sice ve své době netěšil zvlášť veliké oblibě, avšak podle režiséra Orsona Wellese jde o jeden z nejlepších filmů všech dob.

V příběhu o akrobatu Frigovi a stejnojmenné lokomotivě nalezneme nejdražší filmovou scénu americké kinematografie, konkrétně tu, v níž dojde k vlakovému neštěstí. Z ohromného rozpočtu 750 000 dolarů na ni padlo celých 42 000. Přepočteme-li to na dnešní dolary, dojdeme k částce zhruba půl milionu. Výsledek nicméně stojí za to.

Nejdražší filmové scény

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4