Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Amazon / foto: shutterstock

Kanadské knihovny odkazují čtenáře na Amazon, ten však v zemi neplatí daně

V kanadské provincii Québec některé ze školních knihoven odkazují čtenáře na web společnosti Amazon. Americký gigant tak získává nové zákazníky a na rozdíl od oslabeného knižního průmyslu v Québecu profituje.

Někteří Kanaďané však s těmito praktikami nesouhlasí, o to více, že americká společnost neplatí v zemi daně.

V kanadské frankofonní provincii Québec některé z knihoven vzdělávacích institucí Cégep (Collèges d'enseignement général et professionnel) odkazují své čtenáře na stránky americké společnosti Amazon. V okamžiku, kdy uživatel klikne na obrázek knihy, je přesměrován do jejich bohatého internetového katalogu.

Podle kanadského deníku Le Devoir využívá 60 % Cégepů systému Koha, tedy bezplatného programu správy knihoven od společnosti Collecto. Právě ta uzavřela dohodu s Amazonem; americká společnost poskytne knihovnám databázi obrázků a Cégep na oplátku přesměruje uživatele na stránky Amazonu.

Společnost Amazon není jediná, která kanadským knihovnám poskytuje svou databázi snímků. Koha čerpá i z Googlu nebo Open Library Covers (knižní databáze, pozn. red.). Podle zástupců společnosti Collecto je však fotobanka Amazonu tou nejbohatší.

Amazon.com a amazon.ca

Kontroverzní je tento způsob získávání klientů hlavně proto, že americká společnost Amazon – ačkoli díky Cégepům získává nové klienty – neodvádí v Kanadě daně. Byl to Jean-Yves Laporte, profesor francouzské literatury na Cégepu Édourarda Montpetita v Longueuil, kdo si všiml, že systém Koha odkazuje na Amazon.com, tedy na stránku s americkou doménou.

Pokud by vedení Cégepů a jejich knihoven rozhodlo odkazovat např. na stránky Amazon.ca, tedy na portál s kanadskou doménou, společnost by musela z každé transakce zaplatit kanadskou federální a québeckou provinční daň. V takovém případě by spolupráce společností Collecto a Amazon byla férová.

Je nutné dodat, že po veřejném výstupu profesora Laporta si řada knihoven tuto novou praktiku skutečně osvojila. Přesto prozatím nelze mluvit o žádném fenoménu a značná část Cégepů stále odkazuje na web s doménou .com. Kromě toho zde i nadále zůstává otázka etická.

„Úkolem knihoven není hrát roli dohazovače mezi uživateli a knihkupci,“ podotýká Jean-Yves Laporte. „Pokud se situace změnila a knihovny Cégepů zvažují rozšíření své působnosti, uživatel by měl být přesměrován na stránky různých knihkupců, kteří jsou konkurencí Amazonu a zároveň zde platí daně.“ Působení Amazonu v Kanadě tak ještě nějakou dobu zůstane otevřenou otázkou.

Kanadské knihovny odkazují čtenáře na Amazon, ten však v zemi neplatí daně

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!