Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Knihy - hra o trůny / foto: shutterstock

Autor Hry o trůny vydá novou knihu, nejedná se však o očekávaný šestý díl série

George R. R. Martin oznámil, že šestý díl knižní série Píseň ledu a ohně nevyjde v roce 2018. Fanoušci tohoto britského autora si ovšem i tak přijdou na své.

Martinovi vyjde jiná kniha, která sice nenavazuje na předchozí pětici románů, ale odehrává se ve stejném fantasy světě.

Milovníci knižní série Píseň ledu a ohně (A Song of Ice and Fire) spisovatele George R. R. Martina se ani v letos nedočkají pokračování. Autor oblíbené fantasy ságy, jež se stala předlohou seriálu Hra o trůny (Game of Thrones, 2011–), oznámil, že šestý díl s názvem Vichry zimy (The Winds of Winter) v tomto roce nevyjde. Původně přitom měla být kniha dokončena již v prosinci 2016 a publikována na jaře loňského roku.

Vichry zimy mají být v pořadí šestým dílem autorova známého cyklu, jehož první část Hra o trůny (A Game of Thrones) vyšla v roce 1996. Po ní následovaly další čtyři romány: Střet králů (A Clash of Kings, 1999), Bouře mečů (A Storm of Swords, 2000), Hostina pro vrány (A Feast for Crows, 2005) a Tanec s draky (A Dance with Dragons, 2011).

Přestože šestý díl není ani po sedmiletém vyčkávání na pultech knihkupectví, milovníci této fantasy série si přijdou na své. Martin totiž sdělil, že namísto plánovaného pokračování vyjde na podzim kniha s názvem Oheň a krev (Fire and Blood).

Rozptýlený autor

Kniha je souborem několika prozaických textů – nových i důvěrně známých –, jejichž děj je zasazen do stejného světa jako pětidílná románová sága. Autor v ní věnuje pozornost zejména historii Targaryenů, jedné z významných rodin usilujících o vládu nad Sedmi královstvími.

George R. R. Martin na svém blogu také oznámil, že nyní se hodlá naplno věnovat očekávanému šestému dílu série. Někteří čtenáři jsou však zklamaní a zastávají názor, že vydání jiné knihy autora pouze rozptyluje.

Nejedná se přitom o nic mimořádného. Martin od posledního pátého dílu již několik samostatných knih vydal, mezi nimi kupř. Princezna a královna (The Princess and the Queen, 2013) či Rytíř Sedmi království (A Knight of the Seven Kingdoms, 2014).

Problém by to však mohl být pro tvůrce televizního seriálu, kteří musejí ve své práci pokračovat vzdor absenci další knihy, z níž by mohli čerpat. Osmá a zároveň poslední série se chystá na příští rok. Po ní se HBO hodlá věnovat zcela novému fantasy seriálu.

Autor Hry o trůny vydá novou knihu, nejedná se však o očekávaný šestý díl série

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!