Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Broadway a muzikál / foto: shutterstock

Nejdéle běžící broadwayské muzikály

U příznivců divadla vyvolávají muzikály smíšené pocity. Jedni na ně nedají dopustit, zatímco jiní je považují za nevalnou formu opery či – v lepším případě – za nepřirozenou verzi činohry.

Ať tak či tak, muzikály se u nás i ve světě stále těší oblibě a některé jsou na proslulých broadwayských pódiích uváděny rekordně dlouho.

Bídníci (Les Misérables)

Muzikál Bídníci (Les Misérables) Clauda-Michela Schönberga (hudba) a Alaina Boublila (libreto) měl premiéru v roce 1980 v Paříži. O pět let později byla v Londýně uvedena anglická verze příběhu na motivy románu Victora Huga, pod níž je podepsaný Herbert Kretzmer.

V roce 1987 pronikl zhudebněný příběh Jeana Valjeana také na Broadway, kde se hrál až do roku 2003 (celkem 6 680 představení). Muzikál si mohli užít i čeští diváci; v roce 1992 na prknech Divadla na Vinohradech, později v pražské GoJa Music Hall či v Městském divadle Brno.

Kočky (Cats)

Poprvé byl muzikál Andrewa Lloyda Webbera Kočky (Cats) uveden v roce 1981 na londýnském West Endu, o rok později měl premiéru na Broadwayi. Pohádkový příběh vycházející ze sbírky básní Thomase S. Eliota Praktická kniha o šikovných kočkách (Old Possum's Book of Practical Cats, 1939) se hrál na newyorské scéně až do září roku 2000 a se svými 7 485 představeními získává čtvrté místo. Česká obdoba muzikálu měla premiéru v roce 2004 v divadle RockOpera Praha. Jeho popularita však nebyla příliš velká a po roce byl ukončen. Přesto muzikál nastudovala i další české scény, kupř. Městské divadlo Brno či Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni.

Lví král (The Lion King)

Adaptace animovaného filmu studia Disney patří k nejoblíbenějším muzikálům ve Spojených státech. V letech 1997–2006 bylo představení k vidění v New Amsterdam Theatre, poté se produkce přestěhovala do Minskoff Theatre, kde je show uváděna dodnes. Autorem hudby je Elton John a libreto napsal slavný textař Tim Rice. Muzikál se kromě hudby může pochlubit i skvělými kostýmy, které předčily veškerá očekávání.

Chicago

Populární muzikál Chicago je u nás známý hlavně díky hvězdně obsazené filmové adaptaci Roba Marshalla z roku 2002, která získala šest Oscarů. Nicméně v roce 1975, kdy byl muzikál uveden v broadwayském 46th Street Theatre, byly reakce diváků i kritiků smíšené, a to i navzdory téměř tisícovce repríz. Skutečný úspěch zažil příběh svůdných vražedkyň Roxie Hartové a Velmy Kellyové až v roce 1996, po uvedení v Richard Rodgers Theatre. Kritiky byly mnohem příznivější než ty ze sedmdesátých let a show běží dodnes.

Fantom opery (The Phantom of the Opera)

A závěrem ještě jednou Andrew Lloyd Webber. Jeho adaptace románu francouzského spisovatele Gastona Lerouxe z roku 1909 je dnes jedním z nejúspěšnějších muzikálů vůbec. Světová premiéra muzikálu se konala v říjnu 1986 v Her Majesty’s Theatre v Londýně.

O dva roky později byla show uvedena i na Brodwayi, kde se stále hraje a kde drží – díky více jak 12 000 repríz – prvenství jako nejdéle uváděný titul. Avšak celosvětově je až na druhém místě; primát patří již zmíněným Bídníkům, které uvádějí na West Endu již od premiéry v roce 1985.

Nejdéle běžící broadwayské muzikály

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!