Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
O pravých jménech slavných / foto: shutterstock

Skutečná jména slavných osobností překvapí

Byl to William Shakespeare, kdo napsal: „Co je po jméně? Co růží zvou i zváno jinak, vonělo by stejně.” Nicméně pro většinu umělců je jméno důležitou součástí kariéry. Víte, kým jsou dnes Ilyena Mironoffová či Eric Bishop.

Eric Bishop – Jamie Foxx

Herec Jamie Foxx začínal v osmdesátých letech jako klubový komik, a to ještě pod svým pravým jménem Eric Bishop. V roce 1989 si ovšem všiml, že ženy jsou často zvány na pódium jako první, a tak začal vystupovat pod pseudonymem Jamie Foxx. Podle komika by totiž toto jméno klidně mohlo patřit i ženě.

Norma Jeane Mortensonová – Marilyn Monroe

Dnes zřejmě nejslavnější americká herečka dvacátého století Marilyn Monroe se narodila jako Norma Jean Mortensonová. V mládí, kdy se věnovala modelingu, užívala také jmen Norma Jeane Bakerová či Jean Normanová.

Když však v roce 1946 podepsala šestiměsíční smlouvu s Benem Lyonem z filmových studií 20th Century-Fox, změnila si jméno na Marilyn Monroe. Křestní jméno vybral Lyon – podle broadwayské hvězdy dvacátých let Marilyn Millerové –, Monroe bylo zase rodné příjmení Norminy matky.

Julie Smithová – Julianne Moorová

Vcelku běžným rodným jménem Julie Anne Smithová se může pochlubit držitelka Oscara Julianne Moorová. Své umělecké jméno si vytvořila po studiích na Bostonské univerzitě, konkrétně po příchodu do New Yorku. V roce 2001 sdělila deníku New York Times, že tato změna pro ni vůbec nebyla jednoduchá.

„Prostřední jméno mého otce je Moore, má matka se jmenuje Anna. Tak jsem jen napojila Annu na Julii,“ podotkla Moorová. „Měnit si jméno je strašné. Celý svůj život jsem byla Julie Smithová, vůbec jsem nechtěla nic měnit.“

Ilyena Lydia Mironoffová – Helen Mirrenová

Oceňovaná britská herečka Helen Mirrenová se v roce 1945 narodila jako Ilyena Lydia Mironoffová. Jejím otcem byl totiž ruský šlechtic, který – ještě před druhou světovou válkou – hrál na violu v Londýnské filharmonii. V roce 1950 se rozhodl poangličtit jméno své rodiny, a z pětileté Ilyeny Mironoffové se tak stala Helen Mirrenová.

Audrey Kathleen Rustonová – Audrey Hepburnová

Audrey Hepburnová, hvězda stříbrného plátna druhé poloviny dvacátého století, se ve skutečnosti narodila v belgickém Bruselu jako Audrey Kathleen van Heemstra Hepburn-Rustonová. Pocházela ze staré a významné nizozemské rodové šlechty a jméno Hepburn má po irských předcích.

Za druhé světové války, kdy Audrey žila v okupovaném Nizozemsku, raději používala jména Edda van Heemstra, neboť Hepburn-Rustonová znělo příliš anglicky. Po válce se přestěhovala do Londýna, kde začala pracovat jako modelka, a právě tehdy zkrátila své šlechtické jméno na kratší Audrey Hepburnová.

Skutečná jména slavných osobností překvapí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!