Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Akční hrdina / foto: shutterstock

Akční filmy, které ocenila i kritika

Akční filmy jsou nedílnou součástí dnešní kinematografie a řada diváků na ně nedá dopustit. U kritiků už tolik úspěšné nebývají. Najdou se ovšem výjimky a nejeden akční snímek získal vysoká hodnocení i řadu ocenění.

Matrix (1999) – Lilly Wachowski, Lana Wachowski

Nejznámějším příkladem oceňovaných akčních filmů je snímek Matrix (The Matrix, 1999) bratrů – dnes již sester* – Wachowských. Film popisuje rozsáhlý počítačový systém Matrix, v němž lidé žijí své virtuální životy, aniž by to vůbec tušili. Na planetě totiž převzaly vládu stroje s umělou inteligencí a lidstvo chovají jen pro energii z těl.

Matrix získal celkem čtyři Oscary, a to za střih, mix zvuku, střih zvuku a vizuální efekty. Ve stejném roce navíc soutěžil i snímek Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba (Star Wars: Episode I – Phantom Menace, 2000) a Matrix je historicky prvním filmem, který porazil některý z dílů Hvězdných válek v kategorii zvláštních efektů.

Gladiátor (2000) – Ridley Scott

Jeden z nejoblíbenějších britských režisérů Ridley Scott uvedl v roce 2000 svůj – za celou kariéru nejnavštěvovanější – film Gladiátor (Gladiator). Hrdinou příběhu je římský vojevůdce Maximus Decimus Meridius (Russell Crowe), který odmítne sloužit novému císaři a otcovrahovi. Když voják sotva unikne smrti, stává se proti své vůli gladiátorem. Snímek získal Cenu Akademie za nejlepší film, nejlepší mužský výkon v hlavní roli, zvuk, kostýmy a vizuální efekty.

Nebezpečná rychlost (1994) – Jan de Bont

Snímek Nebezpečná rychlost (Speed, 1994) Jana de Bonta je dnes klasikou žánru. Hrdinou nejúspěšnějšího akčního filmu roku 1994, který tvůrcům vydělal přes 350 milionů dolarů, je policista Jack Traven (Keanu Reeves), který se snaží zachránit cestující v losangeleském autobusu, do něhož zločinec Howard Payne (Dennis Hopper) umístil výbušninu.

Následující rok získal film Nebezpečná rychlost celkem dva Oscary, jeden za zvuk, druhý za střih zvukových efektů. Po úspěšném první díle vzniklo pokračování Nebezpečná rychlost 2: Zásah (Speed 2: Cruise Control, 1997). V něm se však Keanu Reeves neobjevil, a to kvůli koncertu své rockové kapely i natáčení snímku Řetězová reakce (Chain Reaction, 1996). Reevese nahradil Jason Patric.

Bourneovo ultimátum (2007) – Paul Greengrass

Celkem tři Ceny Akademie získal třetí díl série o Jasonu Bourneovi, inspirované špionážními romány Roberta Ludluma. Bourneovo ultimátum (The Bourne Ultimatum, 2007) bylo oceněno Oscary za střih, mix zvuku a střih zvukových efektů, čímž naprosto zastínil předchozí dva díly.

Tento triumf se však režisérovi Paulu Greengrassovi se čtvrtým dílem z roku 2016 – s prostým názvem Jason Bourne – zopakovat nepodařilo, právě naopak. Podle mnohých diváků i kritiků se jedná o nejslabší film z celé série, čemuž odpovídají i nízká hodnocení.

 

* BAIM, Tracy. Second Wachowski filmmaker sibling comes out as trans [online]. Windycitymediagroup.com, 2016-03-08 [cit. 2018-06-27].

Akční filmy, které ocenila i kritika

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!