Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Trautenberk / foto: Archiv Evy Mizerové

Rockové řádění na festivalu Pekelný ostrov

Dvoudenní podívaná v krásném přírodním areálu u řeky Radbuzy poskytla uplynulý víkend skvělou show, které se účastnily špičky naší i zahraniční rockové scény. Jak vypadala atmosféra pekelného fesťáku?

Peklo kam se podíváš

Již sedmý ročník festivalu proběhl tento víkend na ostrově u Holýšova a své brány otevřel rekordnímu počtu pekelníků a pekelnic. Ti letos s nadšením přivítali 26 kapel, které předvedly parádní vystoupení na dvou pódiích. Ta se doslova otřásla v základech pod náporem nadupaného rocku doprovázeného světelnými efekty v podobě ohňostrojů a šlehajících plamenů, které dotvářely tu pravou pekelnou atmosféru. A protože pořadatelé letošního ročníku nenechali nic náhodě a objednali si i počasí, diváci se přes den cítili pod rozpáleným sluncem jako v pekle. Naštěstí mohli využít odpočinek spojený s koupáním na nedaleké festivalové pláži, kde se také po skončení hlavního programu konal navazující bujarý večírek trvající až do ranních hodin.

Vkusný výběr stylových kapel

Velké plus patří pořadatelům, kteří se při výběru kapel ctili klasickou rockovou scénu a pozvali jen ty umělce, kteří mají v tomto žánru opravdu co nabídnout. Na rozdíl od jiných festivalů nepřiklusal tedy žádný Klus, ani Mandrage nám nevalili do hlavy Brouky a do břicha Motýly, zato se na pódiu proháněli mistři svého řemesla  korunováni rockovou legendou z Anglie Uriah Heep.

V páteční podvečer se velkého ohlasu dostalo kapele Trautenberk, kterou zde očekávala kvalitní fanouškovská základna oblečená do stylových trautenberských triček. V průběhu jejich vystoupení celý dav skákal a hlasitě zpíval texty této netradiční klatovské formace, která se inspirovala v tolik oblíbených Krkonošských pohádkách. Podle zpěváka to byl i pro umělce obrovský zážitek, kterého si celá kapela velice cení, a pro své fanoušky slibuje novou desku. Ta má vzniknout na podzim a kapela s ní má v plánu vyrazit na turné po celé republice.

Obrovské ovace sklidila Lucie Bílá vystupující společně s kapelou Arakain, v nočních hodinách dav rozpumpoval Walda Gang a metalový Dymytry.

Sobotním program přinesl velké překvapení v podobě slovenských Horkýže Slíže. Punk rockeři z Nitry byli oficiálně připsáni na program teprve 4 dny před začátkem festivalu a svými hity dokázali rozvášnit dav natolik, že v průběhu jejich vystoupení skákal a skandoval celý holýšovský ostrov. Ne jinak tomu bylo při vystoupení skupiny Rybičky 48. Kluci se nedávno vrátili z Ameriky, a kromě nového hitu Američan z Poličan přivezli na festival také pekelně ohnivou show, při které létaly a prskaly plameny jak přímo z pódia, tak z kytar při koncertním sólu. Rybičky jely  jako vždy naplno a možná i trochu přes čáru, protože zpěvák Kuba Ryba už při posledních písních lehce ztrácel hlas. Dostalo se jim však nečekaného ocenění od legendárních Uriah Heep, kteří prohlásili, že famózní závěr koncertu byla doslova pecka.

Netradiční propojení rocku a klasické hudby přinesla tentokrát skupina Harlej. Ta se spojila se symfonickým orchestrem Oty Balage a společně vytvořily úžasné hudební těleso, které rozvířilo vlny Pekelného ostrova před sobotní půlnocí.

Jeden z mála festivalů pro starší generace

Festival Pekelný ostrov je kromě jiného také výjimečný tím, že svoji pozornost zaměřuje nejen na mladé, ale snaží se i o vytvoření programu pro zasloužilé fanoušky rockové hudby. Ti si užívali  z domácí scény například skupinu Turbo či Kern, velkou většinu ale na Pekelák přitáhla hlavně kapela Uriah Heep. Borci z Anglie to na pódiu rozbalili naplno a málokdo by věřil, že fungují a hrají již od 70. let. Jejich elán a energii, která z nich sálala, by jim mohli leckteří později narození závidět. Při refrénu písně Lady in Black si všichni společně notovali a jasně ukázali, že ještě rozhodně nepatří do starého železa.

Jedině snad Banjo band Ivana Mládka nezapadal přímo do charakteristiky rockových kapel, avšak humorem sobě vlastním zabodoval nejen u starších návštěvníků a příjemně vyplnil program sobotního odpoledne.

K pozitivnímu hodnocení festivalu patří také to, že většina rodičů měla dostatek soudnosti a nechala své malé ďáblíky doma, a tak jste se v areálu téměř nesetkali s malými dětmi.

Skvělé zázemí i malebné zákoutí festivalové pláže

O návštěvníky festivalu Pekelný ostrov bylo skvěle postaráno i mimo koncertní scénu. U stanového městečka byly k dispozici sprchy s teplou vodou, úschovna zavazadel i dobíjecí stanice pro mobilní telefony. Každý si mohl zvolit občerstvení dle vlastní chuti, stánky s rozmanitým výběrem nápojů i různých jídel lemovaly areál z obou stran a zvládaly objednávky téměř bez front. Vychytaný byl také prostor festivalové pláže, kde se návštěvníci mohli v horkém počasí osvěžit pod jezem řeky Radbuzy, zasoutěžit si s ovocným pivem nebo si užít noční večírek s diskžokejem a plážovými bary. Šlo zkrátka o velice povedenou akci plnou hudebních zážitků, takže si rozhodně nechte ujít příští ročník tohoto festivalu. Tak zase za rok, pekelníci a pekelnice!

Rockové řádění na festivalu Pekelný ostrov

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!