Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Festival na hradě Veveří / foto: shutterstock

Odhalte tajemství hradu Veveří a užijte si k tomu muziku

Jak spojit zábavu a poznání v průběhu nadcházejícího víkendu? Navštivte hudební festival Hrady.CZ u brněnského hradu Veveří a využijte možnosti bezplatné prohlídky některého z hradních okruhů.

Národní památkový ústav podporuje zájem o historii

Díky spolupráci s Národním památkovým ústavem mají i letos návštěvníci festivalu Hrady CZ možnost vždy v sobotu uskutečnit prohlídku historického hradu Veveří zcela zdarma. Mohou si vybrat z klasických prohlídkových okruhů, a tak kromě hudebního zážitku získají také cenné informace a poznatky z našich dějin, dýchne na ně romantika starobylých komnat a salónků a zjistí nějaké zajímavosti ze života dřívější šlechty. Kromě klasických prohlídkových okruhů ukrývá hrad Veveří ve svém podzemí také strašidelné tajemství, jehož poznání však není vhodné pro dětské návštěvníky. Příjemná atmosféra panuje v průběhu festivalu i v podhradí. Když pozorujete západ slunce za poslechu oblíbené skladby a vnímáte panorama blízkého hradu s okolní přírodou, můžete si užít jedinečný pocit spokojenosti a radosti ze života.

Tahouni a nováčci

V přehledu potvrzených kapel na Veveří zahrají jak festivalové stálice v podobě Divokýho Billa, Tomáše Kluse, Mandrage či Rybiček 48, tak kapely a interpreti, které zde uvidíte poprvé. Konkrétně se jedná o zpěvačku Lenny, kapely Škwor, Slza nebo Jelen. Hudebníků je opravdu mnoho, program je sestaven jak pro současnou mladou generaci, tak i pro postarší obecenstvo, které potěší třeba Ivan Mládek nebo skupina Visací zámek. Nemusíte se bát, že prošvihnete koncert své oblíbené kapely, organizace festivalu má přesně daný harmonogram jednotlivých vystoupení, při kterých se na dvou pódiích střídají účinkující. Pódia jsou postavena vedle sebe, takže odpadá zdlouhavé přebíhání po areálu, a také se nestane, že hrají dvě kapely najednou a vzájemně se ruší.

Festivalový hotel v podobě VIP kempů

Pro náročnější návštěvníky zvyšují organizátoři neustále úroveň nabízených služeb. Nechce se vám tahat s těžkými zavazadly? Nemusíte, když si dojednáte ubytování v takzvaném VIP kempu PLUS, což je letošní novinka. Čeká vás tu již postavený stan, v něm dvě karimatky a dva spacáky. Sprchy a splachovací toalety jsou samozřejmostí, stejně jako obchod s potravinami či úschovna kol. To vše najdete ve VIP kempech. Kdo by si však chtěl vychutnat festivalovou atmosféru jako za starých časů, má možnost zakempovat v klasickém stanovém městečku, které je pro návštěvníky samozřejmě zdarma. Festival nezaostává ani technologicky. Pro letošní rok byl v areálech posílen signál telefonů a datových služeb, nebudou chybět ani Wi-Fi zóny či nepostradatelný bankomat.

Přehled pátečního a sobotního programu

V pátek 10. srpna se festivalový areál otevře v 15:30 a hned za hodinu se představí kapela Okno, což jsou výherci facebookové talentové soutěže Zahraj si s kapelou na festivalu Hrady.CZ. Následovat budou slovenští Horkýže Slíže, vtipný Ivan Mládek a Banjo Band, Pipes and Pints a The Agony. Po tomto vystoupení následuje oblíbený hradní karneval s vyhlášením nejlepších vlastnoručně vyrobených masek. O večerní program se postarají hudebníci Marpo & Troublegang, J.A.R. a páteční festivalové řádění zakončí oblíbení Škwoři.

V sobotu se brány areály otevřou již v 10 hodin dopoledne a v 11 bude ne pódiu připraven Johny Machette, následován Bros'n'Beats, Tomášem Klusem. Dále zazpívá zpěvačka Lenny, zahraje kapela Slza a Bros'n'Beats nebo Visací zámek. O večerní zábavu se postará kapela Jelen, Plexis, Pražský výběr, Rybičky 48, Mandrage a festivalový rej zakončí ve 23:00 Divokej Bill.

Odhalte tajemství hradního sklepení hradu Veveří a užijte si k tomu muziku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!