Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tradiční kroje / foto: shutterstock

Proč se Janovi říká Honza, Josefovi Pepa a Alexandrovi Saša

Jedny z nejčastěji používaných mužských jmen mají zvláštní domácí tvary, které však přímo nekopírují spisovnou podobu jejich jména. Kde se tedy vzali všichni ti Honzíci, Pepani nebo Sašové?

Čeština je jazyk velmi pestrý a hravý, což také dokazují různé obměny jmen. Je naprosto běžné, že jedno jméno může mít deset i více různých domácích, zdrobnělých nebo krajových tvarů. Všechny však nejčastěji vycházejí z původní základní spisovné podoby a jsou z ní odvozeny. Jméno Jiří může mít například tvary jako Jirka, Jiříček, Jura, Juraj, Jurin, Jiřík, Jiřiňák, Jirouš a jistě i další. Pak jsou ale i taková jména, jejichž domácí tvary přímo nevycházejí z pravopisné podoby. Na většinu těchto tvarů měly vliv cizí jazyky, které daly vzniknout následujícím jménům.

Jan alias Honza

Původně hebrejské jméno, které znamená Bůh je milostivý, Bohem daný, milostivý dar Boží, nosí téměř 300 000 obyvatel České republiky. Základní podobu jména Jan však nahrazuje častější Honza, Honzík, Honzíček. Původ této varianty můžeme vysvětlit jednoduše. Jan je v hebrejštině Jochanan a německá podoba je Johannes, zdrobněle Hans, kterého si čeština převedla na Honzu. Oslovení "Honzo" pak působí mnohem jemněji a osobněji než strojené "Jene". To může být v dnešní době vnímáno již jako archaismus.

Josef alias Pepa

Prastaré biblické jméno Josef původně také vychází z hebrejštiny, ve které značí Bůh přidá, nechť Bůh přidá. Patří k poměrně častým jménům, v současnosti je u nás jménem Josef pojmenováno 260 000 obyvatel a jde o šesté nejpopulárnější české křestní jméno. Odvozenina Pepa pochází z italštiny. Na Apeninském poloostrově se totiž Josefovi říká Giuseppe, zkráceně Beppe. což už je jen krůček k našemu Pepa, Pepíček, Pepík.

Alexandr alias Saša

Mnozí se domnívají, že jméno Alexandr je ruského původu, což je však omyl. Alexandr má totiž své kořeny v Řecku, kde ve své podobě Alexandros znamenal doslova "obránce mužů" (alexó“ v řečtině znamená „bráním“, „anér“ je pak druhým pádem slova „andros“ – muž). Hlavním patronem tohoto jména není nikdo jiný než Alexandr Veliký, nejspíše nejslavnější Alexander všech dob. Jméno u nás není tolik běžné, ačkoliv v posledních letech jeho obliba stoupá hlavně ve zkrácené podobě Alex. Momentálně jej nosí přibližně 5000 obyvatel. Alexandr sice není ruského původu, domácí pojmenování Saša však z ruštiny vzniklo. Rusky se Alexandr zdrobněle řekne Aleksaša, a jak známo, ruština zkracuje od konce původního jména. Proto v našem případě vzniká domácí Saša nebo ještě zdrobnělejší  Šura z pojmenování Sašura.

Proč se Janovi říká Honza, Josefovi Pepa a Alexandrovi Saša

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!