Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oleg Gazmanov / foto: shutterstock

Nad Prahou zazněla Ruština

Rusky mluvící svět zažil uplynulý víkend v Praze malý svátek. Poprvé zde totiž zpíval Oleg Gazmanov, v zemích na východ od nás velmi známý. Koncert měl název „50 let na scéně“, což vypovídá samo o sobě o jeho dlouhé kariéře.

Oleg Gazmanov se narodil v roce 1951 v Kaliningradské oblasti SSSR, tedy na samém západě země (dnes město patří Rusku, jedná se ovšem o oddělenou enklávu). Je mu tedy 67 let a pražským koncertem oslavil jubilejních 50 let na scéně. Oleg začínal svou hudební kariéru v Kaliningradě, kde si ovšem přivydělával i v tamějším přístavu a v restauracích. Více známým se stal až v roce 1983, kde se přestěhoval do Moskvy, v tu dobu jeho písně a texty, kterých byl autorem, byly poměrně populární.

Píseň Morjačka (námořnice) z koncertu před 2 lety

Od devadesátých let už byl celebritou, těšící se titulu zasloužilý umělec (1995) a národní umělec ruské federace (2001). Kromě domácí scény a zemí bývalého SSSR působil i ve světě. V roce 1992 obdržel cenu „World Music Awards“ v Monte Carlu a o pět let později završil první turné po Spojených státech. Do Prahy však zavítal poprvé. Událost proběhla v kulturním domě Fórum Karlín, který se k takovému účelu ideálně hodil.

Narozen v SSSR

Jeho koncert kombinoval notoricky známé hity s jeho novou tvorbou. Ze starších písní zaznělo například „Sdělan v SSSR“ (tedy narozen v SSSR), něco jako obdoba „Born in the USA“ (Narozen v USA) od Bruce Springsteena, dále „Morjačka“ (Námořnice), „Oficeri“ (Důstojníci), „Moskva“, „Tancuj poka molodyj“ (Tancuj dokud jsi mladý). Z nové tvorby zazněla pochodová píseň „Bezsmertnyj polk“ (Nesmrtelný pluk), která se stala celosvětově známou díky hnutí nesmrtelného pluku, což je pochod na památku padlých za druhé světové války. Pochopitelně zaznělo několik písní z nového alba „Žit tak žit“. Jelikož písně a zejména refrény byly chytlavé, publikum zpívalo s Olegem po chvilce i tyto nové melodie. Některé z nich doplňovala video produkce, tematicky ladící s texty, což umocňovalo hudební prožitek.

Nesmrtelný pluk (Bezsmertnyj polk)

Koncert trval bezmála dvě hodiny a téměř dva tisíce diváků se loučilo se zpěvákem ve stoje, akce byla velmi povedená. Po přídavku bylo možné se s muzikantem vyfotit v horním patře budovy, nechat si podepsat fotografie nebo dokonce udělat rozhovor. Z našich známých tváří navštívili koncert například Felix Slováček nebo Monika Bagárová. Jedinou vadou celé akce bylo to, že nebylo možné na místě zakoupit plakáty či alba a jiné suvenýry týkající se tohoto zajímavého umělce.

Nad Prahou zazněla Ruština

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!