Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tomáš Klus s kytarou / foto: shutterstock

Klus na svém podzimním turné vyzývá ke vzájemnému dialogu a představuje nové žánrově rozmanité album.

SPOLU - takový je název dlouho očekávaného alba i koncertní šňůry, kterou zpěvák zahájil v brněnském Semilassu.

Tři beznadějně vyprodané večery, na kterých měli Brňané tu čest poslechnout si zcela nové album Tomáše Kluse, rozvířily kulturní centrum Semilasso. Koncert, na kterém zazněly snad všechny písně z nového alba, se nesl v duchu společného dialogu, který vytvářel atmosféru sounáležitosti, vzájemného porozumění, ale také respektování názorových odlišností.

Koncert plný energie

Téměř tři hodiny si mohli diváci vychutnávat představení Tomáše Kluse a jeho Cílové skupiny ve stabilním složení Jiří Kučerovský, Jan Lstibůrek a Petr Škoda. Během této doby skupina představila písně z nového alba, které netradičně vložila do celého bloku mezi známé a očekávané hitovky. Překvapivě hned v úvodu zazněla píseň "Marie", která publikum nakopla svojí dynamikou a hravostí, takže se od prvních okamžiků v sále společně zpívalo, podupávalo a tančilo. Následovala melancholická "Nina" a další známé pecky. Představení nového alba proběhlo v uceleném bloku, po kterém se Klus k radosti publika opět navrátil ke starším písním. Své koncertování klasicky zakončil Mantrou, kterou již fanoušci znají z předchozího turné Recyklus Tour i z letních festivalů.

Očekávané i překvapivé momenty

Je známo, že se Klus nebojí přímého kontaktu s publikem. Ani tentokrát zpěvák nezklamal a vydal se napříč davem se záměrem popřát třem dámám, které zrovna v den konání koncertu slavily narozeniny. Oslavenkyním věnoval několik zpěvných veršů a krátce si s nimi zatančil, dále pak pokračoval až na balkon, kde spontánně zpěvem popřál jedné nastávající mamince. V průběhu své výpravy mezi diváky je oslovoval, dopřával jim společná selfie a povedlo se mu i několik improvizovaných humorných postřehů. Překvapení nastalo v okamžiku, kdy byla na pódiu neočekávaně vyhlášena tombola. Udivené pohledy diváků dávaly tušit, že nechápou, co se bude dít. Vysvětlení však přišlo vzápětí a zcela jistě na tento večer nezapomene jedna z divaček. Tu totiž nalákal její přítel předem domluvenou léčkou na pódium, kde ji před zraky všech přítomných a za doprovodu kapely požádal o roku. Dojetí bylo silné a všichni jej prožívali spolu se šťastným párem. Mohl to být jeden záměrů, jak posunout turné Spolu do vyšších sfér a dát divákům kromě společného hudebního zážitku také společný emotivní prožitek. Každopádně při společném tanci budoucích novomanželů přítomné dámy stály v objetí se svými partnery a společné sdílení tento záměr naplnilo.

Tomáš Klus v Semilassu 2018

Cesta k sobě i oslava jedinečnosti každého z nás

Kdo sleduje dění kolem Tomáše Kluse, nemohl opomenout, že se zpěvák v poslední době snaží šířit kolem sebe jakousi osvětu. Hlásá, že pravá podstata všeho se nachází v pravdě a lidé mají mířit k sobě a ne na sebe, čímž nemá na mysli jen ozbrojené konflikty. Nabádá k větší otevřenosti, vzájemné komunikaci, pomocí které dosáhneme lepšího pochopení názorů a myšlenek ostatních lidí a díky které dojdeme ke společnému "napojení". Cizí mu není ani kritika současné politické scény, která zazněla v některých jeho písních a hláškách v průběhu letních festivalů. Tu však tentokrát vynechal a buďme za to rádi. Ač většinou vtipné a pohotové postřehy nejsou od věci, do atmosféry v brněnském Semilassu by se prostě nehodily a narušily by harmonii celého večera. Při svém vystoupení Klus vyzdvihuje tradiční hodnoty jako je láska, rodina a porozumění. Poukazuje na individualitu každé osobnosti a potřebu vyjádřit se i vyslechnout druhé, smysl vidí v hledání kompromisů a v plnění společných cílů. Stejně myšlenkově je nastaveno i album Spolu, které oslavuje hlavně rodinný života a opravdové přátelství.

Nečekaná reakce publika na závěr

Možná, že Klusova otevřenost a podněcování druhých k vyjádření vlastního názoru samotného zpěváka na konci mírně zarazilo. Při otázce, zda divákům vyhovovalo rozčlenění koncertu na tři části, přičemž v prostřední nejdelší zahrála kapela postupně písně z celého nového alba, se mu dostalo lehce záporné reakce. Fanoušci mu tak sdělili, že by si raději představovali prolínání současné tvorby se známými písněmi, než ucelený blok, který mohl být vnímán příliš zdlouhavě a nezáživně. Klus působil po tomto vyjádření lehce překvapeně, ale hned do situace pohotově zapojil myšlenku o společném dialogu a vyjádření názoru druhých. Nechme se tedy překvapit, zda si tento názor vezme k srdci při příštím vystoupení a změní pořadí písní, nebo pojede dál v připravených kolejích a na názor diváků se již třeba nezeptá...

Klus na svém podzimním turné vyzývá ke vzájemnému dialogu a představuje nové žánrově rozmanité album.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!