Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoce v dávných dobách / foto: shutterstock

Zapomenuté vánoční zvyky a tradice – oživíte je letos?

Slyšeli jste už někdy o ovazování štědrovečerního stolu, sbírání patek od vánoček nebo věštění z cibulových slupek?

Pečení vánočního cukroví, adventní věnec se čtyřmi svícemi, zdobení vánočního stromečku - to jsou typické zvyky současných Vánoc. V některých rodinách se snad ještě rozkrajuje jablíčko, lije olovo, nebo vkládá rybí šupinka pod polévkový talíř. Jaké zvyklosti běžně praktikované v dobách minulých se však již dávno vytratily a upadly v zapomnění?

Cibulové slupky

Pomocí tohoto zvyku lidé zjišťovali, jaké je čeká v následujícím roce počasí. Postup byl jednoduchý - stačilo naloupat dvanáct cibulových slupek, které představovaly dvanáct měsíců, a zasypat je solí. Ty slupky, ve kterých se sůl do rána rozpustila, symbolizovaly deštivé měsíce, kde zůstala sůl v sypkém stavu, předpovídaly měsíce suché.

Vymetání štěstí

Žádný úklid nebyl na Štědrý den povolen - hospodyňky totiž věřily tomu, že při zametání či vynášení odpadků by si mohly z domu vyhnat také štěstí. A o to tedy rozhodně žádná paní domu nestála.

Třesení stromkem

Tento zvyk byl určený mladým nesezdaným dívkám, které ze zvědavosti vybíhaly po štědrovečerní večeři na zahradu, aby zatřásly jabloní nebo zlatým deštěm. Pokud se z nějaké strany ozval psí štěkot nebo vytí, mohla dívka očekávat, že z toho směru pro ni přijde budoucí ženich.

Věštění ze sedmi hrnečků

Pod sedm šálků se vložily předměty, které měly charakterizovat, co můžete v příštím roce očekávat. Kousek uhlí znamenal nemoc, dudlík miminko, šáteček dalekou cestu, hřebínek nesnáze či neštěstí, mince bohatství, prsten svatbu či lásku a chléb štěstí. Po výběru jednoho ze sedmi hrnečků jste mohli odkrýt, jaká překvapení si pro vás následující rok přichystal.

Ovázaný vánoční stůl

Nohy vánočního stolu se ovazovaly z toho důvodu, aby celá rodina, která se u štědrovečerní večeře sešla, zůstala také v plném počtu příští rok. Nejvíce byl tento zvyk rozšířen mezi rolníky a zemědělci.

Děvět patek od vánoček

Okraje vánoček, nebo-li patky, způsobovaly souboje mezi mladými dívkami toužícími po vdavkách. Tradovalo se totiž, že která dívka jich získá do večera devět, najde si v příštím roce ženicha a vdá se. Dívky z menších rodin měly většinou smůlu, tam se totiž 5 vánoček za jeden den rozhodně nesnědlo.

Sudý počet lidí u stolu

Tento zvyk určuje prostírat štědrovečerní tabuli vždy pro sudý počet lidí. Pokud je v rodině lichý počet členů, vždy se má prostřít ještě jeden prázdný talíř. V dřívějších dobách ho mohl využít náhodný kolemjdoucí, nebo sloužil jako připomínka na ty, kteří se již s rodinou na Vánoce sejít nemohli.

Zapomenuté vánoční zvyky a tradice – oživíte je letos?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!