Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hra o trůny / foto: shutterstock

Knihy s největším počtem postav

Nepřeberné množství postav není výhradou pouze nekonečných mýdlových oper. Mnohé romány se mohou pochlubit stovkami hrdinů a románové ságy pak dokonce tisícovkami, čímž dokonale testují čtenářovu paměť i pozornost.

5.Hra o trůny – George R. R. Martin

Páté místo v našem žebříčku patří románu Hra o trůny (A Game of Thrones, 1996), prvnímu dílu fantasy ságy Píseň ledu a ohně z pera britského autora George R. R. Martina. Na více než osmi stech stranách je jmenováno 218 postav, což je jen zlomek v porovnání s celým cyklem. Ten totiž čítá na 2 067 postav. Věčná škoda, že mnoho z nich čeká krutá a bolestivá smrt.

4.Oko světa – Robert Jordan

Epos Kolo času amerického spisovatele Roberta Jordana (1948–2007) je pro milovníky fantasy žánru téměř kultovním dílem. Na důležitosti mu přidává i fakt, že Jordan patřil k pionýrům rozsáhlých románových ság ze světa fantasy, s nimiž se dnes setkáváme zcela běžně.

Autor strávil tvorbou cyklu přes dvacet let a s dokončením mu – kvůli zdravotním komplikacím – musel na sklonku života pomoci spisovatel Brandon Sanderson (n. 1975). S 250 postavami se první díl cyklu s názvem Oko světa (The Eye of the World, 1990) řadí na čtvrté místo. Celá sága pak čítá 2 782 postav.

 

3.Hledání ztraceného času – Marce Proust

Přes tři tisíce stran a 350 jmenovaných postav. To stačilo sedmidílnému románu Hledání ztraceného času (À la recherche du temps perdu, 1913–1927) francouzského spisovatele Marcela Prousta (1871–1922) na třetí místo v našem žebříčku.

Dílo nejenže do detailů líčí stav francouzské společnosti na přelomu 19. a 20. století – v období tzv. Belle Époque –, ale rovněž je svým stylem považován za velmi moderní, až inovativní. Proustova próza je známá např. komplikovanými a květnatými větami či prolínáním různých časových období a četnými – zdánlivě nahodilými – vzpomínkami. To mělo nemalý význam pro mnohé budoucí autory.

2.Svědectví – Stephen King

Kniha Svědectví (The Stand, 1978) je považována za jedno z nejlepších děl amerického romanopisce Stephena Kinga (n. 1947). Tato postapokalyptická hororová próza pojednává o nevyléčitelné světové pandemii – která má podobu jakési superchřipky vyvinuté v armádních laboratořích –, jež vyhubila téměř celé lidstvo. Přeživší se dělí na dvě skupiny: Na ty, kteří se uchýlili ke vlídné Abigail, a ty, již následují Temného muže. Díky 463 zmíněným postavám zaujímá Svědectví druhé místo v našem seznamu.

1.Vojna a mír – Lev Nikolajevič Tolstoj

První místo v našem žebříčku obsadila čtyřdílná epopej Vojna a mír (Vojna i mir, 1969) ruského autora Lva Nikolajeviče Tolstého (1828–1910). Na více než čtrnácti stech stranách se objeví na 600 postav. Mezi nimi jsou i ty skutečně existující, kupř. ruský car Alexandr I. či francouzský císař a vojevůdce Napoleon Bonaparte.

Knihy s největším počtem postav

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!