Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nejlepší kniha / foto: shutterstock

Nejlepší romány roku 2018

Správný knihomol nemá nikdy plnou knihovnu. Na další nové voňavé kousky vždy nějaké to místečko najde, i kdyby se mělo nacházet na dně skříně. Pokud patříte i vy mezi vášnivé čtenáře, inspirujte se tipy na knihy roku 2018.

Červený adresář – Sofia Lundberg (Ikar)

 

Švédská románová senzace, která každou čtenářku bezpochyby chytne za srdce. Doris je šestadevadesátiletá dáma, která od roku 1928 vlastní červený adresář. Většina jmen je přeškrtnutých, protože adresáti již zemřeli. Doris žije sama, komunikuje pouze se svou pečovatelkou či neteří, která však žije příliš daleko. Dny jsou nekonečně dlouhé, stará dáma osamělá, a tak se rozhodne a začne sepisovat příběhy o jednotlivých nositelích jmen z adresáře. Kniha je plná vzpomínek na dávná léta, osudovou lásku, přátelství i nebezpečí.


Už teď jsi mrtvá – Sharon J. Bolton (Domino)

 

Další výborná kniha královny noirové krimi S. J. Bolton, která vyšla jako solitér, neřadí se tedy do žádné série. Jak se může zvrtnout narozeninový let balonem v boj o holý život? Velice jednoduše a během několika vteřin. Stačí být ve špatný čas na špatném místě. O tom se velice záhy přesvědčí dvě sestry Jessica a Isabela spolu s dalšími pasažéry vyhlídkového letu. Když totiž uvidíte vraždu a vyfotíte pachatele, můžete si být jistí, že se dostáváte do smrtelného nebezpečí.


Skoncovat s Eddym B. – Édouard Louis (Paseka)

 

Autor ve své knize velice syrově a bez příkras popisuje své dětství a dospívání, které se rozhodně nedá označit spokojeným a pohodovým. Eddy totiž v sobě velmi brzy objeví homosexuální zaměření. Příběh se odehrává na konci 20. století v severní Francii na drsném venkově. Čtenář má však pocit, že se dostal snad o desítky let v čase nazpět. Žít v tomto prostředí, kde se uznávají pouze svalnatí drsňáci, jako jemný, citlivý mladík a navíc homosexuál, je přímo nemožné. Eddy se svým zaměřením zpočátku bojuje, snaží se ho zvrátit, ale samozřejmě záhy pochopí, že je to marné.


Do posledního dechu – Robert Bryndza (Grada/Cosmopolis)

 

Fanoušci tohoto britského autora jistě nedočkavě čekali na další díl série s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou. Falešné profily na Facebooku, vysněná rande a na konci toho všeho krutá a nemilosrdná smrt. Seznamovat se přes sociální sítě se opravdu nevyplácí. Nikdy nevíte, kdo se na druhé straně pod sympatickou fotografií skrývá.

 

Za jasné noci – Elizabeth Haran (Alpress)

Přestože název i obálka knihy mohou evokovat ve čtenářích pocit, že půjde o červenou knihovnu, není tomu tak. Příběh obsahuje samozřejmě romantickou linku, jak je u autorky zvykem, je však obohacený o dobrodružné, vtipné i hluboké a srdcervoucí pasáže. Exotické prostředí australské farmy a jejího okolí děj skvěle dotváří.



Bez duše – Martin Stručovský (Motto)

 

Matěj Mlynář je bývalý kapitán od policie a momentálně pracuje v knihkupectví své matky. Ovšem pouze přes den. V noci bere tak trochu spravedlnost do svých rukou, je něco jako soukromé očko. Policajtská duše se v něm prostě nezapře. A tentokrát jde navíc o obchod s drogami a tak trochu i o osobu jemu velice blízkou.

Nejlepší romány roku 2018

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!