Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Freddie Mercury / foto: vijanarko / shutterstock

Božský Freddie Mercury - jeho zázračný hlas se zkoumal i u nás

Jedinečnost Mercuryho hlasu potvrzena – do výzkumu se kromě zahraničních vědců zapojila také Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.

Frontman legendární skupiny Queen je dodnes vnímán jedna z hlavních postav rockové scény, které tento hudební žánr povznesla a dala mu styl. Z jeho velkolepých pěveckých představení dodnes mnozí umělci čerpají inspiraci s touhou dosáhnout alespoň zlomku úspěchu, který zaznamenal charismatický a výstřední Freddie Mercury. Nelze zpochybnit jeho mimořádné hlasové nadání, které bylo dokonce podrobeno vědeckému zkoumání. Na něm mají kromě švédských a rakouských vědců značný podíl také čeští odborníci, kteří zkoumali Mercuryho hlas na Univerzitě Palackého v Olomouci a došli k zajímavým výsledkům.

Netypická barva hlasu

Ačkoliv původní domněnky srovnávaly rozsah Freddieho hlasu s ženským sopránem, díky akustické analýze se později zjistilo, že zpěvák skupiny Queen zpívá jasným barytonem. Jak ovšem podotýká biofyzik Christian Herbst, unikátnost a zajímavost zpěvákova hlasu spočívala v tom, že ač typově barytonista, ve skutečnosti zpíval jako tenor. Co se týče rozsahu hlasu, nebyl sice maximální, ale lehký přesah tří oktávového rozsahu může směle konkurovat operním pěvcům, kteří se běžně pohybují v rozsahu dvou oktáv.

Neobvyklé vibrato

Kromě zajímavé barvy hlasy průzkum odhalil i zpěvákovo nadstandardní vibrato, jehož frekvence se u běžných zpěváků pohybuje v rozmezí od 4 do 7 Hz. Takto nadaní zpěváci jsou schopni jít s hlasem nahoru čtyřikrát až sedmkrát za vteřinu, Mercury však měl ten dar, že jeho vibrato dosahovalo rozmezí 5 až 8 Hz, navíc s ním dokázal pracovat nepravidelně. Uměl tudíž rozkmitat nejen hlasivky, ale také ventrikulární řasy, což vytvářelo jeho nenapodobitelný a charakteristický chraplák.

Úspěch není jen o hlasu

Výstřední barva hlasu, unikátní vibrato a jemně nachraptělý hlas byla skvělá kombinace pro rockové pecky i romantické popové balady. Ve spojení s Freddieho dynamičností, extravagantním, mnohdy až provokujícím projevem, a v neposlední řadě také s dokonalým souzněním s ostatními členy kapely Queen je dodnes Freddie Mercury považován za jednoho z největších zpěváků v celé hudební historii.

Božský Freddie Mercury - jeho zázračný hlas se zkoumal i u nás

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!