Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
ABBA / foto: Massimo-Todaro / shutterstock.com

Před 50 lety vznikla ABBA, slušňáci, kteří dobyli svět

Dvě krásné ženy a jejich dva mladí partneři před padesáti lety poprvé zazpívali společně. Odstartovali tak neuvěřitelně úspěšnou hudební kariéru, která se navíc obešla bez oplzlých veršů, drog a hloupostí.

V dubnu roku 1970 spolu dva mladé páry ze Švédska odjely na ostrov Kypr, kde chtěly strávit příjemnou dovolenou. Osud tomu nahrál a zde se poprvé odehrálo improvizované společné vystoupení. Nicméně úspěch nezaznamenalo. Stejně jako další pokusy v onom roce a také roce dalším. Avšak od roku 1972 se situace obrátila a uskupení odstartovalo strmý start vzhůru.

Charakeristická obuv členů ABBA má dnes i sochu
Charakeristická obuv členů ABBA má dnes i sochu

Byli čtyři, stejně jako Beatles, ale pohlaví zde byla ve vyrovnaném poměru. Agnetha, Bjorn, Benny a Anni-Frid, které se říkalo Frida. Jasný soprán Agnethy doplněný medovým altem Fridy se stal fenoménem. Na jevišti byli kytarista Bjorn a klavírista Benny sice jakoby v pozadí, ale to oni skládali všechny ty písně a hity. Není třeba představovat nejúspěšnější pecky, jako byly Dancing Queen, Fernando, nebo Winner takes it all. Zajímavé je, že přestože skupina ukončila svou činnost v roce 1983, její odkaz je stále silný. Všichni členové stále žijí, ale nejeví žádné známky toho, že by chtěli spolu zase hrát. A tak jako je v anglickém Liverpoolu muzeum Beatles, najdete ve švédském Stockholmu muzeum ABBA. Jakmile se v něm ocitnete, vrátí vás to na chvíli do časů, kdy rodná země skupiny ještě byla tím pravým severským Švédskem.

Dnes existuje spousta ABBA revivalů
Dnes existuje spousta ABBA revivalů

Tím ale vliv skupiny nekončí. Slavný muzikál na pokračování „Mamma Mia!“ trhal návštěvnické rekordy v kinech a obsazení hereckých rolí bylo doslova hvězdné. Na odkazu ABBY vznikají hudební uskupení, snažící se navázat na její styl. V neposlední řadě vzniklo a stále vzniká množství ABBA revivalů, tedy skupin přímo napodobujících onu švédskou čtveřici. Některé z nich dokonce s osobitým koncertním programem jezdí po světě. U nás nedávno vystupovala britská skupina ABBA Mania v pražské Lucerně a brněnském Sono centru.

Možná nejzajímavějším odkazem švédské čtveřice je to, že se s nimi nepojily žádné skandály a sprostá slova. Rodiče je tehdy dětem nezakazovali, protože prostě neměli důvod. Raději si šli s potomky poslechnout koncert osobně, a byli rádi, že se jim líbí stejná hudba. I proto byla skupina ABBA jedinečná.

Zdroje:

brnokoncert.cz

abbathemuseum.com

abbamania.com

Před 50 lety vznikla ABBA, slušňáci, kteří dobyli svět

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!