Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jim Butcher: Bouřková fronta / foto: Tritron

Harry Potter po třiceti letech

Není to úplně Harry Potter, je trochu straší, trochu drsnější a trochu tvrdší.

V tomto prvním díle z jinak v Americe úspěšné fantasy série – byl podle ní natočen seriál a uveden v tomto roce na obrazovky TV – nám relativně mladý autor Jim Butcher představuje moderního čaroděje Dresdena, žijícího v Chicagu v době někdy před koncem minulého století a veřejně praktikujícího čarodějnictví.

Tím celkem zajímavě nabourává všeobecně zažitou představu o čarodějích, starcích s plesnivým vousem, žijících v ústraní -  v lepším případě terorizujících nějakou princeznu ve vysoké černé věži a dává do placu celkem zábavnou variantu Harryho Pottera po třiceti letech.

Stará dobrá stará škola

magazin.cz
Příběh psaný všeobecně oblíbenou formou ala „stará škola“ nastartuje blondýna v nesnázích, která neřekne vše a posadí našeho hrdinu do vlaku, ze kterého se blbě vystupuje, když navíc k cestě z kola ven (vlaku ven) stojí pěsti mafiánských vymahačů, upíří bordelmamá, na paty šlapou přerostlí škorpioni a v jednom kuse vám nad hlavou mává Damoklovým mečem týpek v klobouku a tmavém plášti, je zaděláno na slušnou akci.

Sex a krev a woodoo a čaroděj
Vše se točí kolem vyšetřování bizarní vraždy prostitutky a pravé ruky bosse tamního podsvětí. Harry Dresden je povolán coby konzultant pro nadpřirozeno a spolu s vyšetřovatelkou zvláštních případů (blond mistryně aikido) se snaží zastavit voodoo magora, který vytrhává lidem srdce z těla jako pecky z třešní.

Nikdo nic neví – ani víly v lese – každou chvíli přibude další mrtvola, policejní šéf chce výsledky a věci se komplikují a komplikují.

Nevyčerpatelné možnosti kouzel
Děj se odvíjí podle celkem předvídatelného scénáře a formálně těžko budeme hledat nedostatky, čím je obsah výjimečný, jsou figurky ve hře.

Téma čarodějnictví a magie je celkem vděčná kulisa pro upíry žijící mezi námi jako běžní lidé, pro démony demolující ulici plnou aut, vždy se budeme moci dozvědět něco nového o vaření lektvarů a alchymii, jako koníček po práci je pravděpodobně tou pravou relaxací – obzvláště, když vám do toho v kuse kafrá nadržená svítící lebka.

Jsou všude mezi námi, na to nezapomeňte
Nemám, co bych dodal. Pokud se vám tedy bude zdát, že váš soused odvedle si dlouho do noci svítí modrými záblesky a divné věci neberou konce, pokud váš pes začne mluvit lidským hlasem, tak nejste na párty, nepřehnali jste to s LSD, nevolejte vašemu psychoterapeutovi, volejte Harryho Dresdena.

Nedělá večírky ani nápoje lásky, nicméně potřebuje peníze jako každý jiný a je v telefonním seznamu…
    
Jim Butcher: Bouřková fronta, Tritron, překlad Pavel Toman, 360 str., paperback, 289 Kč
Hodnocení: 7/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 76