Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ghost Rider: Cesta do zatracení / foto: BBart/Crew

Ghost Rider: zatracená nuda

Komiks Ghost Rider: Cesta do zatracení je samostatná minisérie, takže ji můžete číst, i když vás plamenná lebka titulní postavy nikdy nespálila nebo jste maximálně viděli komedii, ve které si Johnyho Blaze zahrál Nicolas Cage.

Cesta do zatracení vyšla za mořem teprve vloni v lednu, takže se zařadila k nejčerstvějším kouskům na tuzemském trhu.

magazin.cz
Není těžké uhodnout, proč po ní vydavatelské duo chmátlo. Akcí nabitý příběh o boji andělů a démonů doprovází prďácká malba a z energické obálky se culí „ten kostlivec, co ho hrál Nicolas Cage“. O scénář se navíc postaral slavný Garth Ennis, tvůrce Preachera a Hitmana.

Ennis na lízátkách
Známý irský bouřlivák láká i publikum, které by si jinak o komiks neopřelo ani rozhrkanou ukrajinu. Píše skvělé dialogy, jedny z nejvýraznějších postav a dokáže obecenstvo zdravě vyprovokovat ostrým slovníkem nebo hodně zneklidňujícími scénami.

Přitom v sobě jeho komiksy mají něco hlubšího a o naše sympatie usilují skutečné postavy, nejen figurky šustící papírem.

Ghost Rider proto působí, jako by ostřílený harcovník vyměnil irskou whisky za balíček lízátek. Cesta do zatracení nepochopitelně zavání nevypsaností žáka druhého stupně a prvními literárními pokusy v hodinách slohu. Jedna směšně tvrďácká replika střídá druhou, rozhovory skřípou jak stará zubní protéza, hlavní hrdina nemá charisma a dokonce se do děje ani příliš nemontuje…

Vůbec je to celé takové neškodné počtení před spaním, kterým si Ennis zřejmě jen vydělával na nájem. Muziku tvrdí alespoň nemluvná archanděl(ka) Ruth, která si pohazuje s autobusy a má ráda, když si malé děti zabodávají pastelky do očí.

Forma přebíjí obsah

magazin.cz
Ennis rezignoval na jakoukoli invenci a předkládá nám přímočarou báchorku - Ghost Rider má chytit uprchlého démona, aby mohl sám opustit peklo. Od akční jednohubky nemůžeme chtít komplikovanou zápletku, jenže oproti Cestě do zatracení jsou i Transformers filozofickým pojednáním o smyslu bytí a jsoucna.

Díry ve scénáři se snaží zalátat výtvarník Clayton Craine, jehož computerová malba nejlépe funguje, když zachycuje Ghost Riderovu motorku nebo jinou techniku. Díky promakaným celostránkovým ilustracím mu odpustíte občasnou nepřehlednost a fakt, že živé bytosti proměňuje v hrůzu nahánějící panáky s pokřivenou anatomií a mrtvolným výrazem. Ohnivé výjevy by se zároveň skvěle vyjímaly jako airbrush na nějakém dvoustopém miláčkovi.

Pokud uvažujete o vyzdobení kapotáže, případně přítelkyně nebo se zajímáte o počítačovou 2D malbu, v Cestě do zatracení najdete hromadu inspirace. Jinak si raději na DVD dejte hraného Ghost Ridera. Nicolas Cage pojídající gumové medvídky je (nechtěně) vtipný, jeho papírový předobraz jen nudí.


Ghost Rider: Cesta do zatracení,
vydala BBart/Crew s.r.o., Praha 2008, scénář Garth Ennis, kresba Clayton Craine, překlad Marek Barányi, Roman Bílek, 136 str. 349 Kč

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 89