Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Karel Hynek Mácha / foto: Unknown/Wikimedia

Karla Hynka Máchu známe jako romantického snílka. Měl ale i svoji stinnou stránku

Kdo by neznal básnickou skladbu Máj z roku 1836, kterou se mladičký básník Karel Hynek Mácha zařadil po bok našich největších literárních klasiků Němcové a Nerudy.

Díky Máji panuje mezi lidem českým zažitá představa Máchy romantika

Nic ale nemůže být více vzdáleno od pravdy. Romantická lyrická báseň oslavující nesmělou lásku a tragickou smrt dvou milenců zní znalým z Máchových úst spíše ironicky. Mácha sám se totiž ve svém životě k zasněným romantikům rozhodně nepočítal. Jeho milenka a snoubenka Eleonora Šomková zvaná Lori by mohla vyprávět. Seznámili se v rámci zkoušek divadelních ochotníků a už se od sebe neodtrhli. Podle výpovědí Máchových současníků i podle zápisků samotného Karla Hynka, v rámci nichž si podrobně popisoval, kde, jak a kolikrát svoji milou sexuálně uspokojoval, lze usoudit, že šlo o sexem posedlého maniaka bez zábran.

Eleonora Šomková

Mácha byl sexuální despota, který potřeboval submisivní milenku

A přesně tato kritéria Lori beze zbytku naplňovala. Mladá nezkušená dívka se mu plně oddávala a nechala si líbit úplně vše. Její milenec ji v mnoha ohledech omezoval, týral a dokonce zakazoval styk s její rodinou a extrémně na ni žárlil. Ani jeho milostné praktiky se neřadily k těm nejněžnějším. Jak si poznamenal o několika z jejich intimních styků, stříkala z Lori krev a on stále pokračoval. Jeho deníky jsou psány stylem, z něhož je jasně patrné, že svoji snoubenku považuje pouze za sexuální objekt a pranic jej nezajímají její pocity, či dokonce názory.

Místo svatby pohřeb

Možná si tato skromná žena, která s Máchou vydržela žít 3 roky a povila mu nemanželského syna, oddechla, když jejich společné soužití přerušila smrt jejího milence a tyrana v jedné osobě. Ten se koncem října roku 1836 vypravil pěšky z Litoměřic do Prahy, aby navštívil Lori i s novorozeným synem. To bylo jejich poslední setkání, na kterém zcela jistě hovořili i o svatbě, která byla naplánována na 8. listopadu téhož roku. Po Máchově návratu do Litoměřic, kde chtěl pokračovat ve své tvorbě, však po snaze pomoci uhasit požár onemocněl záhadnou chorobou projevující se průjmy. Ty nepolevovaly a básník 6. listopadu zemřel. Pohřeb měl o 2 dny později, přesně v datum své plánované svatby.

Karla Hynka Máchu známe jako romantického snílka. Měl ale i svoji stinnou stránku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!