Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoční čtení / foto: shutterstock

Nalaďte se na Vánoce pomocí knih s vánoční atmosférou

Pojďme si v sychravém podzimním počasí uvařit svařák nebo punč a začíst se do vánočně laděné knížky.

I když se všude kolem nás skloňují slova jako koronavir, karanténa nebo izolace, pomaličku a nenápadně se blíží Vánoce. Kvůli zavřeným obchodům letos nebudeme moci nasávat vánoční atmosféru tak, jak jsme zvyklí, a proto si ji pokusme navodit v prostředí domova.

Vánoční čtení

Romantika jako z pohádky

Ať už dáváte přednost vánočním filmům nebo knihám, připravte si ke svařáku a perníčkům ještě krabici papírových kapesníků. Nejspíš je budete potřebovat. Vánoční příběhy bývají plné lásky, rodinných setkání a rozzářených dětských očí. O emoce v nich není nouze, a tak není divu, že se u nich rozplýváme blahem a tváře máme zmáčené od slz. Knihkupci i nakladatelé to všechno dobře ví, a tak každý rok před Vánocemi vydávají vánočně laděné příběhy, nebo alespoň takové, které se odehrávají v zimě a všude se povalují závěje sněhu. Obálky hýří vánoční tematikou, světélky, sněhem a zamilovanými hrdiny.

Čtěte knihy s vánoční tematikou

Ani letos nebudeme o takové knihy ochuzeni. Mezi českými autory zazáří Markéta Harasimová, Alexander Stainfort a Josef P. Snětlivý v souboru tří vánočních povídek nazvaných Vánoční návraty. Nakladatelství Motto nás okouzlí knihou Notting Hill pod sněhem od Jules Wake, a jako každoročně snad nejvíce vánočních příběhů přinese nakladatelství Baronet. Mezi novinkami najdete knihy jako Moje vánoční řecká svatba, Dvanáct vánočních schůzek, Vánoční hostina lady Osbaldestoneové nebo Vánoční koledy lady Osbaldestoneové. Mezi nejoblíbenější pak patří Vánoční tábor a Jak si zamilovat Vánoce od Karen Schaler, nebo Vánoce v New Yorku a Vánoční polibek v Notting Hillu od Mandy Baggot.

Vánoce v New Yorku

Jak vidíte, o knihy s vánoční tematikou není nouze. Záleží jen na vás, do kterých se pustíte. Pokud ale chcete zažít skutečnou vánoční klasiku, ponechte si na období vánočních svátků Vánoční koledu Charlese Dickense. Věřte, že vás okouzlí a budete se k ní chtít vracet každý rok.

 

Nalaďte se na Vánoce pomocí knih s vánoční atmosférou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!