Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Santa Klaus / foto: shuterstock

Santa Klaus dobývá Ukrajinu

Myslíte, že na Ukrajině nosí dárky Děda Mráz se Sněhurkou, jako u nás Ježíšek? Máte pravdu, to se ale začíná měnit.

Dekomunizace na Ukrajině

Po roce 2014, kdy proběhl státní převrat na Náměstí nezávislosti, se Ukrajina začala měnit. Nejenže ztratila poloostrov Krym a dala se do křížku s východními regiony na Donbasu, ale i její vnitřní a vnější směřování se pohnulo jiným směrem.

Začaly se odstraňovat pomníky Lenina, přejmenovávat ulice i celá města. Tak vznikla metropole (téměř velikosti Prahy) Dnipro, která se jmenovala Dněpropetrovsk, nebo Kropivnickyj, který byl dříve Kirovograd. Bohužel to všechno vzalo s sebou i úspěšné výrobní závody v leteckém a raketovém průmyslu, stejně jako továrny na výrobu lodních motorů a loděnice. Poslední dobou si kyjevská vláda vzala na paškál vánoční tradice.

Santa Klaus - zdroj: shutterstock.com

Sněhurka a Děda Mráz

Zatímco „starší“ z této dvojice zatím praktiky „dekomunizace“ ustál, mladší z této dvojice – víla Sněhurka už se z veřejného života násilně odstraňuje. Důvodem je to, že jí vláda označila jako následnici sovětského dědictví. V Chersonské oblasti ve městě Oleški například otevřeli vánoční rezidenci Dědy Mráze pro děti, už bez Sněhurky. Ta byla zaměněna elfy, dle vysvětlení místních politiků jsou více západní, a tudíž lépe reprezentují politické směřování země.

V Kyjevě tento rok vánoční atmosféru dotváří bytost Volšebník (jakýsi alchymista či astrolog, nikdo příliš neví, o koho se jedná), jakýsi kníže Dobročar s jeho družkou Dobročarkou a taky elfové Dobříci.

Je tedy možné, že ani Děda Mráz příští rok tento tlak neustojí a nahradí ho více západní Santa Klaus. Ve velkém městě Vinica na západě Ukrajiny se o to už pokoušeli, místní lidé to však zatím nevzali za své. Takové pokusy byly před pár lety i u nás, všude bylo vidět toho obtloustlého pána v červeném oděvu a dlouhými vousy. Naštěstí Ježíšek (a zdravý rozum) zvítězil a Santa Klaus u nás zmizel v propadlišti dějin.

Zdroje:

(1) strana.ua – ukrajinský zpravodajský portál

(2) news-front.info – rusko-ukrajinský zpravodajský portál

Santa Klaus dobývá Ukrajinu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!