Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Divadelní představení / foto: shutterstock

Prošli jsme se slavnými muzikály ve Zlíně

Zlín je velmi krásné město s krásnou architekturou a bohatou a zajímavou historií. Z nedávné minulosti můžeme zmínit Baťovo impérium, cestovatele Zikmunda a Hanzelku nebo režiséra Karla Zemana.

O všem výše zmíněném a o mnohém dalším se můžete dozvědět v Muzeu jihovýchodní Moravy v budově číslo 14 nedaleko autobusového nádraží. Taky je možné domluvit si prohlídku Baťova mrakodrapu, pověstné budovy číslo 21 s pojízdnou ředitelskou kanceláří ve výtahu. Při prohlídce se například dozvíte, co se skrývá za číslováním budov nebo se projedete oním slavným výtahem.

Ale to ve Zlíně není vše, nedaleko centra se nachází zlínský zámeček, na kterém najdete různé výstavy. Pár zastávek odsud se ve zlínské čtvrti Malenovice určitě navštivte místní hrad a hájenku. V hájence čeká na návštěvníky expozice Dřevo – Proutí – Sláma, která představuje zpracování výše zmíněných materiálů. Ale nejedná se o žádnou sériovou výrobu, nýbrž skutečně ruční a domácí zpracování. A nesmíme zapomenout ani na filmové ateliéry, které loni oslavily 85 let od svého založení.

Město Zlín
Město Zlín – Zdroj: Shutterstock.com

Melodie nejen z Brodwaye a Londýna ve Zlíně

Pokud si budete chtít odpočinout, neváhejte navštívit v centru na náměstí Míru nějakou z kaváren. My můžeme doporučit například Jogurtovnu, kde si natočíte do kelímku jogurt a dle vlastní chuti ozdobíte ovocem, lentilkami a dalšími dobrotami. A není to to jediné, co tam nabízí, ostatně přijďte se přesvědčit sami.

Jogurtová zmrzlina
Jogurtová zmrzlina – Zdroj: Shutterstock.com

My zde nabíráme trochu sil a vydáváme se do zlínského divadla, ve kterém proběhlo představení s názvem Procházka slavnými muzikály. Představení začalo krátce po 17. hodině a trvalo zhruba 70 minut. Hrálo se v prostoru, který se jmenuje Dílna. Jedná se o součást divadla, ale je to komorní sál vhodný pro takové druhy představení.

A co jsme všechno viděli a slyšeli? Večerem nás provázeli a zpívali nám manželé Petra a Radovan Královi. Jako první došel na scénu Radovan v obleku jako vyšitý z 30.let z dob největší slávy muzikálu na Brodway a přivítal nás s árií z Kabaretu. Po svém vystoupení přivítal svou choť, která rovněž přišla v krásných nablýskaných šatech a rovněž nám nabídla hit ze stejnojmenného muzikálu. Mezi další muzikály, z kterých jsme slyšeli krásné melodie, byly West Side Story, Hello Dolly, Donaha, My Fair Lady, Evita, Lalaland, z českých pak Noc na Karlštejně nebo Kdyby tisíc klarinetů. Některé z árií do češtiny přebásnila Petra Králová. Na konci jsme si vytleskali přídavek, kterým byla byla árie Fantom Opery ze stejnojmenného muzikálu.

Fantom opery
Fantom opery – Zdroj: Shutterstock.com

Celým představením nám herci ke každému muzikálu řekli pár slov a přivedli nás do děje. Velice se mi líbilo, že scénář šel chronologicky. Nejprve zmínili nejstarší muzikál z roku 1927, kterým byla Loď komediantů. Dále se například dostali k prvnímu českému muzikálu pánů Voskovce a Wericha Divotvorný hrnec z roku 1948, přes 60. léta a éry mistrů Suchého a Šlitra až po současnou tvorbu.

Byl to velmi příjemný podvečer. A kdo nestihl představení ve Zlíně, nezoufejte. Můžete například navštívit toto představení 24.7. v Ostravě.

 

Zdroje:

https://www.muzeum-zlin.cz/cs/

https://www.divadlozlin.cz/cs/divadlo/repertoar/dilna/prochazka-slavnymi-muzikaly.html

 

 

Prošli jsme se slavnými muzikály ve Zlíně

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!