Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: CREW

Netrhejte pavoukům nožičky

Nejslavnější síťostřelec chytá do svých pavučin české čtenáře.

Mary Jane: To máš v kapse pager, nebo si tak rád, že mě vidíš?
Peter: Jo, to je-
Mary Jane: Ty máš PAGER?

magazin.cz
S podobnými dialogy se mohou setkávat čtenáři Amazing Spider-Mana od roku 2001, kdy ke slavné řadě přešel televizní scénárista J. Michael Straczynski. Zkušený autor pracoval v devadesátých letech na Jakeovi a tlusťochovi, To je vražda napsala a stojí za zrodem seriálu Babylon 5.

Před příchodem Straczynského už byl Spider-Man značně vyčichlý. Tvůrci se neustále zaobírali stejnými problémy, využívali omleté padouchy… série přežvykovala stokrát viděné. Z titulního hrdiny se stal nevýrazný trouba, který musel bezbranně přihlížet tomu, jak se pomalu ale jistě řadí po bok nejnudnějších komiksových kašparů.

Spider-Manův návrat
O to příjemněji překvapil dospěleji laděný příběh s názvem Návrat. Straczynski se ukázal jako skvělý kondiční trenér, Spider-Mana dostal do vrcholné formy, naordinoval mu do bublin pořádně vtipné průpovídky a dokonce se nebál zpochybnit jeho zrod. Na scéně se objevil tajemný Ezekiel se stejnými schopnostmi, jaké má červenomodrý stěnolezec. Skutečně může za Peterovy akrobatické dovednosti radioaktivní pavouk, jak nás to učil Stan Lee, nebo bylo kousnutí jen spouštěcím mechanismem něčeho většího?

magazin.cz
Čerstvou náplň do síťostřelců přinesli neokoukaní protivníci. V Návratu se představil nemluvný Morlun. Tajemný tvor, který ze superhrdinů vysává život, šel po Spider-Manovi jako nezastavitelný buldozer a dohnal ho až za pokraj možností.

V tom je Straczynského obrovská přednost, nutí hrdinu, aby ze sebe vyždímal všechno. Buď si sáhne až na dno nebo zemře. Stejně tak hmyzácká Shathra z knihy Dokud hvězdy nezhasnou byla pro oblíbeného skauta ze sousedství důstojným protihráčem.

Motivace obou zloduchů přitom není materiální, neočůrávají zakázané patníky, neolizují lízátka, která si nechtějí koupit. Touží prostě zničit Petera coby bytost a - jako by je k tomu příroda předurčila – mají k tomu vhodné předpoklady. Například ho dokáží cítit, takže je mu tajná identita platná jako vegetariánovi špunty do uší.*

Superhrdinský sitcom

magazin.cz
Scénárista nalil šťávu i do Peterova civilního života. Učí na základní škole, s Mary Jane mu to zrovna neklape a teta May konečně odhalila jedno obrovské tajemství. Teď nemluvíme o sbírce porno časáků pod postelí, ale o maskovaném alter egu.

Nezapomíná se ani na Spider-Manovy komediální kořeny, Peter neodolatelně glosuje vlastní život a ironickými hláškami shazuje superhrdinská klišé včetně sebe samotného. Mary Jane si pro změnu střihla roli ve filmu o Humr-Manovi, kterého pokousal radioaktivní humr…

O kvalitách znovuzrozeného Spider-Mana se nyní můžete přesvědčit ve čtvrté knize Příčiny a následky. Osvěžující drink namíchaný z akčních scén a sitcomového humoru potěší chuťové pohárky všech, které zklamalo završení filmové trilogie.


* Kdyby slyšel zeleninu řvát hrůzou tak jako my ostatní, střelhbitě by přešel na maso.



The Amazing Spider-Man: Příčiny a následky, scénář J. Michael Straczynski, kresba John Romita jr., překlad Jiří Pavlovský, vydala Crew s.r.o., Praha 2008, 140 str., 369 Kč

Máte rádi Spider-Mana jako komiks?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 44