Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zahrada v Kroměříži / foto: shutterstock

Amadeus ožívá v Kroměříži na zámku

Kroměříž je město s bohatou a zajímavou historií. Od 12. století patřilo olomouckým biskupům, proto zde nalezneme mimo jiné Arcibiskupský zámek, který je zapsán na seznamu světového dědictví Unesco. A to samozřejmě není vše.

Místo, kde se natáčel Amadeus?

Zámek i s podzámeckou zahradou byl na seznam Unesco zapsán již v roce 1998. Nejvýznamnější událostí z historie zámku je určitě kroměřížský sněm, který se zde konal od listopadu 1848 až do února 1849 a který se konal v tzv. Velké jídelně. Co bylo cílem sněmu určitě Vám poví v rámci prohlídky, protože jídelna je součástí prohlídkové trasy.

Velká jídelna není samozřejmě to jediné, co na zámku uvidíte. Okruh reprezentačních prostorů toho nabízí totiž mnohé. Projít a prohlédnout si zde můžete knížecí a arcibiskupské prostory, kterými jsou krom již zmíněné jídelny například lovecký salón s mnoha trofejemi, soukromé pokoje arcibiskupů, Trůnní sál, Růžový pokoj nebo Carský pokoj. Posledně jmenovaný je rovněž zajímavý, setkali se tu totiž dva významní evropští císaři. Jací? I to se dozvíte na prohlídce zámku.

Další velmi pěkným prostorem zámku je určitě Sala terrena. O co se vlastně jedná? O unikátní propojení zámku a zahrady. Zajímavostí je, že místní Sala terrena si zachovala svůj vzhled s freskami i štukovou výzdobou ze 17. století. A že je co obdivovat. Ve výzdobě čtyř místností Saly terreny vidíme střídání ročních období. A jestli vás ani toto ještě nepřesvědčilo k návštěvě zámku, pak vězte, že se tu natáčel například i Formanův Amadeus.

Amadeus na zámku
Amadeus na zámku – Zdroj: photoshooter2015 / Shutterstock.com

A když budete mít zámek prohlédnutý, pak určitě pokračujte na krásnou procházku podzámeckou zahradou. Zde můžete načerpat síly mimo jiné v kavárně nebo jen tak při procházce kolem rybníků. Také zde můžete navštívit i malý zookoutek, ve kterém chovají nejen králíky, kozy nebo oslíky, ale i okrasné ptáky.

V Kroměříži se ale nachází ještě jedna krásná zahrada. Nedaleko centra můžeme navštívit i Květnou zahradu, známou též jako Libosad. Květná zahrada byla založena již v roce 1665 na ploše 300 x 485 metrů. A obdivovat zde můžeme velké množství symetricky a prakticky vzato geometricky zastřiženou zeleň. Krom zeleně se můžete kochat i pohledem na mistrně vytvořené sochy. V centrálním prostoru zahrady se nachází rotunda s Foucaultovým kyvadlem. Ale rotunda je přístupná pouze po předchozí telefonické domluvě.

Muzeum Kroměřížska láká nejen na Maxe Švabinského

Muzeum Kroměřížska sídlí na Velkém náměstí v budově, která byla založena v roce 1609 kardinálem a olomouckým biskupem Františkem z Dietrichsteina, a nabízí toho opravdu hodně k vidění.

Kroměříž
Kroměříž – Zdroj: Shutterstock.com

V expozici Historie ukryta pod dlažbou města, která se nachází ve sklepních prostorách, se seznámíme s archeologickými a historickými předměty, jakými jsou například mamutí pozůstatky, kamenné nástroje nebo mučící nástroje.

Další stálou výstavou je osm pastelů s motivy stromů výtvarníka Josefa Ruszeláka. Díla se pojí s autorovou těžkou životní příhodou, po níž odešel do lesa hledat ztracený klid. Expozice je ale přístupná po předchozí domluvě s muzeem.

V expozici Kroměříž v soukolí dějin 1848 – 1948 se dovíme spoustu informací o historii města v uvedených letech. Například čím bylo osvětleno město v roce 1848 nebo kdo z místních se účastnil vylodění v Normandii.

Rovněž své místo v muzeu má i významný místní rodák, kterým je světoznámý malíř Max Švabinský. V šesti sálech můžeme vidět spoustu autorových obrazů, grafických listů, mozaiek, vitráží či grafik poštovních známek a bankovek.

Expozice Poklady staré půdy je unikátní tím, že se na ní podíleli obyvatelé města, kteří na výzvu organizátorů a autorů do muzea přinesli zapomenuté „poklady“. A jaké to jsou? To se dozvíte v půdních prostorách muzea.

A v neposlední řadě zde můžeme vidět i expozici Strážci času, která je věnována hodinám a hodinářům.

Nedaleko Muzea Kroměřížska se nachází i zrcadlové bludiště, ve kterém zažijete spoustu zábavy u pokřivených zrcadel nebo právě v onom pověstném bludišti.

 

Zdroje:

https://www.unesco-czech.cz/kromeriz/predstaveni/#page_start

https://www.zamek-kromeriz.cz/informace-pro-navstevniky/

https://www.zamek-kromeriz.cz/navstevni-trasy/podzamecka-zahrada

https://www.kvetnazahrada-kromeriz.cz/cs/informace-pro-navstevniky/prohlidkove-okruhy/50407-kvetna-zahrada

https://www.muzeum-km.cz/stale-expozice/

https://www.zrcadlovebludiste.cz/

 

Amadeus ožívá v Kroměříži na zámku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!