Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kašperské hory / foto: shutterstock

Zemřela legenda Šumavy, Emil Kintzl

Emil Kintzl sice nebyl šumavský rodák, ale prožil zde celý svůj život. Do srdcí mnoha lidí se zapsal jako milovník a propagátor Šumavy a až do své smrti byl aktivním sportovcem a spisovatelem.

V dětství to začalo

Emil Kintzl se sice narodil v Praze, 23. února 1939, ale záhy, po okupaci Československa nacisty se s rodiči přestěhoval na Šumavu. Tehdy se jeho srdcem stala Sušice, kde trávil dětství a stal se svědkem osvobození města americkou armádou. Ve svých textech i na besedách na tuto událost často a rád vzpomínal.

Učitel, sportovec i topič

Studoval sice vysokou školu, ale nedokončil ji kvůli znechucení tehdejším režimem a závazky, které se k němu pojily. Začal tedy rozvážet uhlí, ale již v roce 1952 nastoupil v Hartmanicích do školy, jako učitel tělocviku. Vyučoval také v malotřídce v Srní a posléze i v Kašperských Horách, které si rovněž zamiloval. Kvůli „konfliktu“ s tehdejším režimem musel ze školství odejít. Živil se pak řadu let jako topič, ovšem tyto roky věnoval svým vzpomínkám a vytvářením mnoha informací o Šumavě. Ty využil posléze pro svou aktivitu, kdy až do své smrti aktivně Šumavu propagoval a přitáhl sem spoustu podobných nadšenců i běžných turistů.

Šumavské lesy
Šumavské lesy – Zdroj: Shutterstock.com

Tragický úraz na lyžích

Kintzl byl výjimečný člověk. Byl aktivní sportovec, až do své smrti lyžoval, jezdil na kole a věnoval se pěší turistice. Dále shromažďoval historii Šumavy, psal četné články i knihy o Šumavě a spolu s Janem Fischerem natáčel pořad Zmizelá Šumava pro Stream.cz. Díky tomuto pořadu vyšla i řada oblíbených knih stejného názvu.

Postava Emila Kintzla se stala natolik populární, že byla obsazena do kriminálního seriálu Policie Modrava. On sám se zúčastnil natáčení mimo jiné i jako komparzista a jeho postavu v seriálu ztvárnil Ladislav Mrkvička.

Osudným se mu stalo milované lyžování v Kašperských horách, kde ho 12. února srazil jiný lyžař. Byl těžce zraněn a vrtulníkem odvezen do nemocnice v Plzni, kde o dva dny později na následky svých zranění zemřel. Pro milovníky Šumavy a příznivce Emila Kintzla to byl velký šok a obrovská rána. V mnoha srdcích však bude žít dál, díky svým dílům i díky Šumavě.

 

 

Zdroj:

https://www.pametnaroda.cz/cs/kintzl-emil-1934

https://cs.wikipedia.org/wiki/Emil_Kintzl

Zemřela legenda Šumavy, Emil Kintzl

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!