Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šumavská krajina / foto: shutterstock

Josef Krejsa, český malíř a grafik, pocházel ze Šumavy

Pro někoho možná jméno neznámé, avšak pro šumavské rodáky pýcha. Josef Krejsa byl malíř a grafik, a dodnes se Šumava pyšní některými jeho díly. Vidět je můžete např. v Kašperských Horách. Čím byl tak významný?

Narozen na Šumavě

Josef Krejsa se narodil 14. března 1896 v Husinci u Prachatic. Už v dětství mu malba učarovala a udivoval svým talentem okolí. Než se mu začal plně věnovat, čekala ho náročná pouť. Malířské vzdělání získal mimo jiné i v uměleckém ateliéru Maxe Pirnera nebo Františka Alta. V období první světové války si prošel frontou v Haliči a v Itálii. Život prožil na rodné Šumavě, přímo v Husinci, kdy poprvé spatřil svět. Nevlastnil žádný ateliér. Jeho tvorba vznikala v plenéru. Snad i proto se Šumava dodnes odráží v jeho dílech.

Ilustrační obrázek krajiny

Malby a rytiny

Od Josefa Krejsy můžeme znát malby i překrásné rytiny, na kterých zobrazoval nejen milovanou Šumavu, ale i její obyvatele. Známé jsou např. náměty s lidmi pracujícími v lese. Maloval ale i zátiší s ovocem. V dřevorytech zachytil veduty jihozápadních měst, stejně jako život v nich. Vidět můžete život dřevorubců, stejně jako pašeráků. Snad nejznámějšími obrazy jsou jeho šumavské madony. Na těchto rytinách zobrazoval matku boží jako nežnou ženu s Ježíškem v náručí. Pod ní se pak zobrazují šumavské horizonty, zajímavá místa a šumavská krajina.

Z olejomalby můžeme upozornit na obrazy Kostelík v krajině, Krajina s pasáčkem, Tání nebo Hřeben hor v předjaří.

Kde můžeme vidět Krejsova díla

Snad největší sbírku Krejsovy tvorby mají v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách. Vidět zde můžete např. monumentální obraz na plátně s názvem Slať u Černého Kříže, dále obrazy Šumavský pytlák, Kapradina a další.

Josef Krejsa byl velmi talentovaný, ovšem jeho život netrval dlouho. Zemřel v pouhých 45 letech, roku 1921 v rodném Husinci.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Krejsa_(mal%C3%AD%C5%99)

Vítaný host, Na Šumavě a v Českém lese, 04/2021, str. 19.

Josef Krejsa, český malíř a grafik, pocházel ze Šumavy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!