Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Horton / foto: Bontonfilm

Nová tvář zla? Angažované matky!

Vážně, už jsou pryč doby, kdy v rolích padouchů byly čarodějnice, zlé macechy a jiná havěť. Dnes se konečně ukázalo, že největší zlo přichází ze strany angažovaných žen.

magazin.cz
Ty v rámci imaginární ochrany lhostejných capartů dokáží provádět takové věci, že by i Hitler žasnul. Koneckonců, můžete se podívat na South Park: Peklo na zemi a obézní Sheilu Broflovskou... a někde si zkusit na internetu najít, jak řádily české matky, když brojily proti tomuhle seriálu. Nebo stačí se podívat na některý z politických návrhů Džamily Stehlíkové.
    
A teď je tu další nebezpečná matka, která hodlá udělat pořádek. A nic na tom nemění fakt, že je to klokanice.

Horton má slyšení

magazin.cz
Ale ne, Horton není satira (i když na to má chvílemi náběh). Je to rozjívená adaptace knížky Dr. Seusse (podle něho už vznikly filmy Kocour a Grinch) o slonovi jménem Horton, který zjistí, že na smítku prachu usazeném na kytce žije celý národ Kdovíků... a rozhodne se ho zachránit. Což je trochu problém, protože jediný, kdo je schopný Kdovíky slyšet, je právě on (velké sloní uši jsou výhodou) a ostatní obyvatelé džungle, vedení komisní klokanicí, odmítají uvěřit v existenci něčeho, co nemůžou ani vidět, ani slyšet a tudíž hodlají slona lynčovat a kytku i se smítkem zničit.

Proto musí Horton dostat Kdovíky do bezpečí. Ovšem nebude to mít jednoduché. V cestě mu stojí jako opice s banánopaly, tak vratké mosty, agilní klokanice a sup s ruským přízvukem.

Horton má vidění

magazin.cz
Na rozdíl od Kocoura a Grinche je Horton provedený celý v počítači a na svědomí ho mají tvůrci Doby ledové. A sluší mu to – džungle je plná prapodivných tvorů a Kdovíkov je mnohem šílenější, než byl v Grinchovi. I když je Horton mnohem dětštější záležitost než Grinch a třeba než Doba ledová (citelně tu chybí neurotická šavlozubá veverka) tak se nudit nebudou ani odrostlejší diváci. Nepukne jim při tom bránice, spíš se budou celou dobu mírně zubit.

Postavy jsou roztomilé, okolí barevné, animace fajn, pořád se něco děje a scény z Kdovíkova jsou správně trhlé...  a navíc se občas přece jen najde i nějaký vtip pro starší a pokročilé (třeba kung-fu pasáž).

magazin.cz
Ujde i český dabing (přece jen je to film pro děti a ty nebudou louskat titulky), i když bych osobně radši slyšel Jima Carreyho a Steva Carella, než Dejdara se Svěrákem.

Takže jediné, co by se dalo snad filmu vytknout, je příliš smířlivý konec, který není moc v souladu s předchozími, poměrně drsnými událostmi. Ale člověk si musí uvědomit, že tohle není satirický South Park, ale pohádkový snímek pro děti. A že v takových filmech se i předsedkyně svazu matek dokáže napravit.

V naší realitě už to tak žhavé není.

Horton, Horton hears Who, USA 2008, režie: Steve Martino, Jimmy Hayward, hrají: Jim Carrey, Steve Carell, Jonah Hill, Seth Rogen, ale to je jedno, stejně jsou předabovaní.

Hodnocení:  7/10
V kinech od:
10. 4. 2008

Podívejte se na trailer:

Zaujal vás film Horton?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 56